Vojvođanke u životnoj sredini

Snježana Mitrović, novinarka, aktivistkinja i projekt menadžerka

0 0
Read Time:8 Minute, 54 Second

Snježana Mitrović, novinarka, aktivistkinja i projekt menadžerka u sektoru održivog razvoja na Otvorenom univerzitetu Subotica i članica Upravnog odbora Udruženja TERRA’S, oko 30 godina je angažovana na zaštiti i unapređenju životne sredine u Subotici, ali i Srbiji i regionu. Još početkom devedestih godina shvatila je značaj podizanja ekološke svesti građana putem informisanja i obrazovanja, te obezbeđivanje učešća javnosti u odlučivanju. U poslednjoj deceniji rad je usmerila i na širenje ideje razvoja organske poljoprivredne proizvodnje kao razvojne šanse grada i Srbije. Pokretač je i realizator niza ekoloških akcija, promocija knjiga, izložbi, manifestacija, autor i urednik na desetine izdanja, stručnih radova i koordinator više od 50 domaćih i međunarodnih projekata.

“ Radeći zajedno sa kolegama u Udruženju TERRA’S, dorineli smo tome da da je Subotica danas prepoznatljiva kao svojevrsni centar odakle su inicirani i realizovani najznačajniji projekti koji su pružili podstrek razvoju organske proizvodnje u Srbiji: proizveden je prvi sertifikovani srpski organski proizvod, NEXT sok od jabuke, formirana je prva nacionalna kuća za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje Organik Control System, dok je Bio-farma „Mamužić“ iz Ljutova prva organska farma u Srbiji sa međunarodnim sertifikatom.Preko IPA programa EU Srbija-Hrvatska i projekta „Organica.net“ 2012. godine inicirala je uvođenje organskog obroka u obdaništa i vrtiće PU „Naša radost“ i „Naše nade“, po čemu je Subotica bila prva i prepoznatljiva, ne samo u Srbiji, već i u regionu. Cilj je očuvati zdravlje stanovništava, posebno mladih, i životnu sredinu. Na taj način se jača kapacitet eko-farmera i stvaraju uslovi za razvoj organske poljoprivrede kao privredne šanse grada”, kaže Snježana Mitrović.

Inicirala i pružila punu podršku osnivanju prve Zadruge poljoprivrednih proizvođača  organske hrane “Panonija organika” u Subotici 2019. godine, zahvaljujući projektu “Organski most – Organic bridge” realizovan u okviru Interreg – IPA prekograničnog programa Hrvatska-Srbija, u oblasti „Unapređenja konkurentnosti i razvoja poslovnog okruženja“ koji je sa TERRA’S-om u Srbiji sproveo Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), a u Hrvatskoj Grad Valpovo i Tera Tehnopolis iz Osijeka.

O kakvom uspehu je reč, dokazuje priznanje „ZELENI LIST“ koje je dobila  za doprinos očuvanju životne sredine u Srbiji.  Snježana Mitrović je u Udruženju TERRA’S bila među inicijatorima i od 2005. godine učestvuje u organizaciji tada jedinog specijalizovanog sajma organskih proizvoda u regionu, Međunarodnog festivala organskih proizvoda BIOFEST podržanog od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Grada Subotica;

“U cilju promovisanja značaja organske proizvodnje sa aspekta ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, kao i razmene iskustava i uspostavljanja čvršće privredne saradnje u regionu, javila se potreba za održavanjem BIOFEST-a u Subotici, gradu oduvek otvorenom za nove i napredne ideje. Od 2005. kada je održan prvi BIOFEST, učestvovalo je više od 100 izlagača iz 30-tak gradova naše zemlje i inostranstva (Hrvatska, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Nemačka, Italija, Albanija, Makedonija, Crna Gora), te više od 8000 gostiju, posetilaca i učesnika na raznim pratećim programima, među kojima su poljoprivredni proizvođači, preduzetnici, predstavnici ministarstava zemalja u okruženju, civilnih organizacija, naučno-istraživačkih institucija, zdravstvenih, turističkih organizacija, prerađivači, distributeri i potrošači organskih proizvoda.Po uzoru na Suboticu, ovaj model manifestacije, Snježana Mitrović, širi i sprovodi se i u drugim gradovima Srbije, ali i Hrvatske”, objašnjava Snježana Mitrović.

Uviđajući značaj pravovremenog ekološkog informisanja i obezbeđivanja učešća javnosti u odlučivanju za održivi razvoj zajednice, odnosno primenu Zakona o Arhuskoj konvenciji, Snježana Mitrović, je bila inicijator i osnivač INFO ECO CENTRA koji 2011. prerasta u KONTAKT CENTAR 024 u Gradskoj upravi Subotica i u Regionalni Arhus centar Subotica na Otvorenom univerzitetu.

“Pored toga inicirala sam i direktno učestvovala u realizaciji ideje da iz Info eko centra izraste i Regionalni Arhus centar Subotica koji usko sarađuje i nadopunjava se sa Kontakt centrom 024. Arhus centar je otvoren uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, OEBS-a, 2011. godine, potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Grada Subotice i Otvorenog univerziteta. To je bio prvi ovakav centar u Vojvodini, drugi u Srbiji, a trideseti u svetu. Osnovni cilj projekta je uspostavljanje saradnje između lokalne samouprave i građana, te njihovo bolje informisanje i edukacija da bi se aktivnije uključili u donošenje odluka što će omogućiti sprovođenje demokratskih procesa iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine”, dodaje Mitrović.

Snježana Mitrović je jedna od najpoznatijih aktivista civilnog sektora u oblasti zaštite životne sredine, ne samo u Subotici, već u našoj zemlji i regiji. Dokaz toga je čast koju su joj kolege nevladinih ekoloških organizacija Srbije ukazale, predlažući je da ih predstavlja na 5. Ministarskoj konferenciji “Životna sredina za Evropu“ u Kijevu 2003. godine, a kao članica Radne grupe za biodiverzitet predstavljala ih je i na 6. Ministarskoj konferenciji „Životna sredina za Evropu“ 2007. godine u Beogradu. Bila je član radne grupe pri resornom ministarstvu (2001. godine) i koordinator Srbije na projektu Regionalnog centra za životnu sredinu za centralnu i istočnu Evropu u Budimpešti za pripremu ratifikacije Arhuske konvencije u našoj zemlji.

Članica mnogih organizacija, institucija, radnih grupa i  učestvovala je u izradi različitih dokumenata na lokalnom i republičkom nivou u cilju obezbeđivanja što kvalitetnijeg života stanovništva. Najznačajniji su:

U periodu 2002/03. bila koordinator i predstavnik NVO Srbije u projektu “RAZVOJ STRATEGIJE ZA PRIMENU ARHUSKE KONVENCIJE“ Regionalnog centra za životnu sredinu za centralnu i istočnu Evropu sa sedištem u Sent Andrei u Mađarskoj;

Članica je radne grupe za biodiverzitet ekoloških organizacija Srbije za aktivnosti na VI Panevropskoj ministarskoj konferenciji „Životna sredina za Evropu“, Beograd, 2007.

Članica je Savetodavnog odbora za ruralni razvoj (SORR) pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za učešće u izradi Nacrta plana strategije ruralnog razvoja Srbije 2008 – 2013.

Učešće u izradi Nacionalnog akcionog plana razvoja organske poljoprivrede u Srbiji pod okriljem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS;

Učešće u izradi Strateškog akcionog plana primene Zakona o Arhuskoj konvenciji;

Učešće u izradi Nacionalnog akcionog plana razvoja organske poljoprivrede;

Od 1999. godine učestvovala u lobiranju, a zatim izradi LEAP-a (Lokalnog ekološkog akcionog plana – oblast: ekološko informisanje i edukacija) koji je Subotica usvojila 2003. godine, među prvim gradovima u Srbiji. Trenutno je članica LEAP tima za reviziju ovog dokumenta.

Zamenica je predsednika Upravnog odbora Udruženja TERRA’S;

Zamenica je predsednika Skupštine Saveza strukovnih društava i udruženja Subotica

Članica je Upravnog odbora Poljoprivredne stručne službe Subotica

Snježana Mitrović je objavila niz zapaženih stručnih radova iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, pokrenula izlaženje nekoliko ekoloških novina, te urednik ili autor tekstova na desetine stručnih priručnika, vodiča ili informatora. Najznačajniji su:

Osnivač je i uradnica jednog od prvih specijalizovanih ekoloških novina u Srbiji, dvomesečnika, ekološkog informatora “HORIZONTI“ koji se, pre svega u saradnji sa Službom za zaštitu životne sredine GU Subotica, ali i drugim donatorima, izdaje u kontinuitetu punih 13 godina. Dvojezično, na srpskom i mađarskom jeziku, osim u štampanom, postavlja se i u elektronskom izdanju na dve internet strane: Grada Subotice i Regionalnog Arhus centra.

U saradnji sa stručnim saradnicima lokalne samouprave urađen „Vodič za implementaciju zakonske regulative i učešće javnosti u donošenju odluka u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou“, na osnovu kojeg je lobiranjem formirana samostalna organizaciona jedinica – Služba za zaštitu životne sredine i održivi razvoj;

Pokrenula je i bila urednica prvog izdanja „Kvalitet životne sredine Grada Subotice u 2011. godini“, štampan na srpskom i mađarskom jeziku, urađen sa stručnjacima Službe za zaštitu životne sredine GU Subotica i Zavoda za javno zdravlje Subotica, koji su trenutno angažovani na izradi drugog broja „Kvalitet životne sredine Severnobačkog okruga (Subotice, Bačke Topole i Malog Iđoša) u 2012. godini“;

Od 1993. do 1999. godine uredila je i vodila više od hiljadu emisija “Reč je o ekologiji“ na Yu eco radiju, koja je 1994. godine osvojila prvo mesto i “Zlatnu borovnicu“ kao najbolja radijska ekološka emisija na Konkursu Ministarstva zaštite životne sredine Srbije;

Pokrenula je 1999. godine, i bila autor tekstova, zdravstveno – ekološkog lista “Saznanja“ Zavoda za zaštitu zdravlja Subotice, tada prvog i jedinog takvog specijalizovanog informatora u Srbiji;

„Organska poljoprivreda – zakonska regulativa“, priručnik Udruženja za organsku hranu TERRA’S, (2006.);

„Subotica bez ambrozije“, priručnik EUG HORIZONTI, urednik izdanja (2004);

„Zaštita i unapređenje prirodnih dobara organskom poljoprivredom – od propisa do prakse“, urednik izdanja (2007);

„Inovativni koncept ekonomskog razvoja na ekološkim principima“, urednik izdanja (2008);

„Vodič za primenu Arhuske konvencije“, autor i urednik izdanja (2011);

Rad :“Stanje i mogućnosti razvoja organske poljoprivrede u našim agroekološkim uslovima“ predstavila ga ispred grupe autora iz Udruženja TERRA’S i OCS na Drugoj regionalnoj konferenciji “Životna sredina ka Evropi“, Beograd, (2006);

Rad: „Zelene zgrade Subotice“, predstavila ga na 43. Međunarodnoj konferenciji „Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad” koju je organizovalo Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo, Udruženje vodovoda i kanalizacije Srbije i Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju; 

Naša sagovornica je u protekle dve decenije bila koordinator, PR ili medijski promoter, odnosno aktivno učestvovala u realizaciji na desetine domaćih i međunarodnih projekata, među kojima su najznačajniji:

„Razvoj organske poljoprivrede u jugoistočnoj Evropi“;

„Eurolink-organska poljoprivreda“;

„Lokalna agenda za održivi razvoj Subotice i Tuzle“;

„Organska poljoprivreda – korak ka očuvanju Dunavskog basena“;

„Zaštićeno prirodno dobro Palićko i Ludaško jezero od propisa do prakse“;

„Zelena eko korpa“;

„Integracija izbeglica“;

„Organska farma – moja egzistencija“;

„Zelene kancelarije“;

„Subotica bez ambrozije“;

„Otpad nije smeće“;

„Implementacija zakonskih akata i reorganizacija Gradske uprave u oblasti životne sredine – u službi poboljšanja kvaliteta življenja u Subotici”;

„Mediji u funkciji prezentera ekoloških organizacija i građana na oblikovanju  zajednice u kojoj žive”;

„Organica. net”;

„Regionalni Arhus centar”;

„Zelene zgrade Subotice”;

„Kontakt centar 024”.

Pored toga, bila je i pokretač i realizator niza ekoloških akcija, promocija knjiga, izložbi i inicijator obeležavanja, sada već tradicionalne manifestacije, 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine u Subotici. Izradila je na desetine filmova i tv emisija iz oblasti zaštite životne sredine, kao i promotivnih radio i tv spotova u cilju razvoja ekološke svesti građana.

Od samog početka 2008. godine, učestvuje u organizaciji ECO DOX, festivala ekološkog dokumentarnog filma, Palićkog festivala evropskog filma. Učestvovala je i na više desetina međunarodnih konferencija, seminara i stručnih skupova u našoj zemlji i inostranstvu na temu organske proizvodnje hrane, ekološke edukacije i informisanja.

Preko Udruženja TERRA’S inicirala je i učestvovala u nizu humanitarnih akcija, a u saradnji sa „Eco Fenix B Timom“ realizovala ekološko – humanitarnu akciju „Zelene kancelarije“ u cilju obezbeđivanja finansijskih sredstava od prikupljenog papira za decu sa posebnim potrebama OSŠ „Žarko Zrenjanin“ u Subotici.

Tekst je nastao u okviru projekta “Vojvođanke u zaštiti životne sredine“,  koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %