Ekologija

(Ne)Zaštićene obične ptice

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Danas, 28.maja u 20 časova na  YouTube kanalu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije biće održano predavanje na temu : (Ne)Zaštićene obične ptice.

Iščezavanje vrsta u toku poslednjih decenija odvija se dovoljno brzo da naučnici naše vreme često nazivaju periodom šestog masovnog izumiranja. Dok su populacije mnogih harizmatičnih vrsta, kao što su tigrovi, slonovi, kitovi, morske kornjače ili orlovi u neposrednoj opasnosti od nestanka sa lica Zemlje, opadanje populacija „običnih“ vrsta, među kojima su i voljene ptice iz našeg okruženja,  prolazi ispod radara šire javnosti, navodi se na sajtu Društva za zaštitu ptica Srbije.

Da li su obične ptice u opasnosti? Da li smanjenje njihovih populacija ostavlja dublje posledice na na životnu sredinu nego što mislimo ili nam možda ukazuju na promene koje su se otrgle kontroli? Da li je zaštita retkih vrsta i njihovih staništa dovoljna za očuvanje običnih ptica? Kakvo je stanje populacija običnih vrsta ptica u Srbiji, da li ih dovoljno predano štitimo i da li uopšte znamo šta se dešava sa njihovim populacijama i staništima?.

Predavanje “(Ne)Zaštićene obične ptice” deo je serije onlajn prirodnjačkih predavanja. Predavanja su započeta kao doprinos Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije da se u teškim trenucima pandemije virusa COVID-19 solidariše. Cilj onlajn predavanja je da se građanima Srbije i regiona popuni vreme kvalitetnim obrazovnim sadržajem.

Ukoliko ste propustili da pogledate prethodna predavanja možete ih pogledati OVDE.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %