Ekologija

“Subotičke šume” naseljene sa  60 muflona

0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

Lovište na prostoru “Subotičke šume” naseljeno je sa  60 jedinki muflonske divljači (35 muflona i 25 muflonki) koja je uvežena iz uzgajališta u Slovačkoj i Češkoj. Investicija je vredna 50.000 evra, a JP “Vojvodina šume” je finansiralo iz sopstvenih sredstava. Broj muflona na severu Srbije opao je tokom migrantske krize 2015. do 2017.godine i delom 2018.godine, kada su i otkazivane lovačke rute.

Na samo 800 metara udaljeni od granice između Srbije i Mađarske nalaze se migranti koji se nadaju da će ući u EU  i u pokušajima da pređu granicu, oštetili su ogradu, neovlašćeno su ulazili na teritoriju lovišta, pa je to smetalo divljači i određeni broj je pobegao.

Foto: JP „Vojvodina šume“

Prema našoj proceni 60 muflona je napustio ovo zatvoreno lovište koje se prostire na 500 hektara. U kontrolnom prebrojavanju muflona u martu 2019.godine konstatovano je da ima manje od 70 jedinki muflona, a trebalo bi da ih ima 125 i mi kao korisnici ovog lovišta imamo zakonsku obavezu da taj broj dostignemo i zato smo se odlučili da kupimo i uvezemo muflone iz Češke i Slovačke i to: 35 miflona i 25 muflonki. Ovom gazdinskom merom brojno stanje matičnog fonda muflona vratiće se na optimalno, od 130 jedinki, povećaće se vijabilnost postojeće populacije, uz unapređenje genetskog potencijala i trofejne vrednosti. Zbog poboljšanja trofejne vrednosti među jedinkama, uvežen je i jedan potomak svetskog prvaka, kao i jedan perspektivni četvorogodišnji oplodni muflon, koji već sada ima rogove od 78 centimetara”, rekao je  direktor JP „Vojvodinašume“, Roland Kokai.

Očekuje se da 2021. godine lovište „Subotičke šume“ ponovo bude u komercijalnoj funkciji će i biti prepoznatljiv sa muflonim sa peska Subotičke peščare. U planu je da se ove godine iz Mađarske uvezu i nove jedinke jelena lopatara.

Ovom lovištu se ne lovi od prošle godine. Cela lovna sezona 2019. i 2020. je izgubljena, je nismo mogli da lovimo. Ni zakon, ni etika, ni moral nam ne dozvoljava da lovimo. Italijanski lovci su dominatni, zatim Španski, Nemački i Austrijski lovci. Vole da love muflona sa peska.Ograda je u dobrom stanju. Bude sporadičnih sečenje. Mi svake godine zanavljamo po dva kilometra, a ukupna dužina je skoro devet kilometara. Kilometar obnavljanja ograde košte 10.000 evra.Mađarska ograda kako je zaustavila migrante, tako je zaustavila i divljač. Subotička peščara je mali deo ili trećima ukupne površine panonske peščare”, rekao je Branislav Stankov, izvršni direktor za lovstvo, ribarstvo i ugostiteljstvo JP „Vojvodinašume“.

Foto: JP „Vojvodina šume“

Lovište „Hrastovača“ se nalazi u naselju Makova sedmica kod Subotice. Otvoreno lovište „Subotičke šume“ se prostire na 6.130 hektara, a ograđen prostor ima status posebne namene i prostire se na  530 hektara. Životinjske vrste koje su karakteristične za ovaj kraj su: mufloni, jelen lopatar i divlje svinje.

 

Foto: JP „Vojvodina šume“

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %