Ekologija

Ornitolozi u Labudovom oknu

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije drugu godinu za redom prati jesenju seobu ptica u okviru Međunarodno značajnog područja za ptice „Labudovo okno“ nedaleko od Bele Crkve. Od 17. avgusta do 17. septembra ornitolozi će obeležavati ptice metalnim nožnim prstenovima sa jedinstvenim oznakama. Pored obeležavanja pratiće se prisustvo i brojnost svih vrsta ptica koje se na pomenutom lokalitetu zadržavaju ili preko njega preleću.

Labudovo okno jedna je od najvažnijih usputnih stanica za ptice koje se u jesen kreću na jug Jadranskim selidbenim putem. Ptice u ovom bajkovitom predelu, gde se Deliblatska peščara naslanja na Dunav, pronalaze hranu i mir. To je motivisalo ornitologe pomenutog Društva da upravu tu smeste svoj istraživački kamp.

„Od početka prstenovačkog kampa obeleženo je više od 500 ptica, među njima grogotovac, sprudnik migavac, krivokljuni sprudnik, čapljica, vodomar“, ponosno nabraja Marko Šćiban, ornitolog i prstenovač iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje: „Interesantne vrste koje smo videli na preletu su orao zmijar, orao ribar, velika sprutka, eja livadarka, šljuka kamenjarka, velika čigra i mali galeb. Značajno otkriće je noćilište od skoro 1.200 jedinki retkih malih vranaca“.

Ptice se hvataju u specijalne ornitološke mreže, premeravaju, pregleda se njihovo telesno stanje, uhranjenost i menjanje perja (mitarenje), određuje se vrsta, pol i starost jedinke i po dobijanju prstena ptice se puštaju da nastave svoju seobu. Podaci dobijeni tokom ovakvih istraživanja ornitolozima omogućavaju da otkriju najveće tajne iz života ptica poput dužine života, stepena preživljavanja u prirodi, puteva seoba, geografskog porekla, strategija preživljavanja, ishrane, telesne kondicije i zdravstvenog stanja. Ovakva vredna saznanja u najvećoj meri doprinose kreiranju naučno zasnovanih strategija očuvanja ptica i prirode.

Kamp će posetiti više desetina ornitologa, članova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ljubitelja ptica i prirode iz svih delova Srbije, a mnogi od njih će se po prvi put upoznati sa ovom istraživačkom delatnošću.

Istraživanje ptica na Labudovom oknu sprovodi se u sklopu velikog međunarodnog projekta „Jadranski selidbeni put: bezbedni koridori za seobu – zaustavimo ilegalno ubijanje ptica u Sredozemlju“.Cilj  projekta je da se na važnim tačkama, duž Jadranskog selidbenog puta kakva je Labudovo okno, pticama omogući odmor i bezbedan nastavak seobe.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %