Ekologija

Laban: Priroda nas opominje da možemo opstati samo u koegzistenciji sa okruženjem

0 0
Read Time:3 Minute, 20 Second

Život je kao vožnja bicikla: da biste održali ravnotežu, morate se neprestano kretati“,ovako je opisivao kretanje naučnik Albert Ajnštajn. Za Subotičane uvek je bicikl bio jedno od omiljenih prevoznih sredstava. Vozeći bicik možete se upoznati sa Suboticom, ljudima, istorijom….

Grad Subotica je prepoznao značaj izgradnje biciklističkih staza i kroz IPA prekogranični projekat Opti-bajk“ predviđena je izgradnja 7,9 kilometara biciklističkih staza u naseljima Kelebija i Bački Vinogradi, što će stanovnicima tih mesnih zajednica olakšati komunikaciju u naseljima, odnosno smanjiti potrebu da koriste automobil. Tako da u najsevernijem gradu Srbije osim postojećih 37,4 km biciklističkih staza, do kraja septembra 2019.godine biće izgrađeno još 7,9 kilometara.

Ugovor o izvođenju radova na izgradnji biciklističkih staza u okviru projekta „Opti-Bike“ (Optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni – planiranje i izgradnja biciklističkih staza) parafirali su 12.jula 2019.godine menadžer projekta Akoš Ujhelji i Duško Ivković, direktor preduzeća „Dubrava“. Nakon postupka javne nabavke, ugovor je dodeljen preduzeću PTP „Dubrava“ doo iz Bajmoka, a vrednost radova, bez PDV-a je 64.809.523,05 dinara.Izgradnja biciklističkih staza u Subotici, u okviru projekta „Opti-Bike“, treba da počne do kraja jula ove godine, dok je završetak radova planiran za kraj septembra 2019. godine.

Gradonačelnik Bogdan Laban rekao je da projektom „Opti-bajk“ smanjujemo zagađenje
vazduha.
foto: Subotica.rs

Izgradnjom biciklističkih staza postižemo i veću bezbednost biciklista i manje rizike za sve vozače, rekao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Foto: Subotica.rs

Veoma bitan aspekat je prekogranična saradnja sa našim prijateljima iz lokalnih samouprava Tompe i Ašothaloma. Naši građani imaju rodbinu i prijatelje u Mađarskoj sa kojima imaju potrebu da se vide često i provode zajedničko vreme.Znamo da su granični prelazi preopterećeni automobilima, naročito sada leti, pa je biciklistički prevoz odlično rešenje da se smanje gužve, a time i zadržavanje na graničnim prelazima. S obzirom da se ovim projektom biciklističke staze grade sa obe strane granice, ljudi će brzo i lako stizati do željenih destinacija u Subotici, Tompi i Ašothalomu„, rekao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Gradonačelnik se osvrnuo i na ekološki aspekt ovog projekta ističući da nas priroda svakodnevno opominje da možemo opstati samo u koegzistenciji sa okruženjem.

Održiva životna sredina mora nam biti prioritet, a projektom „Opti-bajk“ smanjujemo zagađenje vazduha. U Subotici je bicikl odavno omiljeno prevozno sredstvo. Subotičani ga rado koriste jer ne zahteva gorivo, lak je za održavanje, brzo se stiže na željeno mesto, smanjuje gužve u saobraćaju, dobar je za rekreaciju.Osim izgradnje biciklističkih staza, projektom „Opti-bajk“ dobićemo i plansku dokumentaciju za još 22 kilometra staza, što će biti dobra osnova da dalju ulažemo u biciklistički saobraćaj u gradu„, zaključio je Laban.

Projekt menadžer Akoš Ujhelji rekao je da je ukupan iznos projekta 800.000 evra za Suboticu. Ujhelji objašnjava da je cilj projekat optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni, razvijanje biciklo turizma, zaštita životnu sredinu, ubrzati prekogranični saobraćaj i što je veoma bitno zbog zbog regionalnog razvoja.

Glavni cilj projekta je optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni planiranjem i izgradnjom biciklističkih staza, a važan aspekt popularizacije biciklističkog saobraćaja na taj način, da taj vid saobraćaja bude ne samo omiljena već i bezbedna alternativa u saobraćaju za sve. Ova investicija doprinosi i prevenciji saobraćajnih nezgoda, a samim tim i povećanju bezbednosti u saobraćaju, povećanju broja turista koji saobraćaju biciklom, kao i jačanju svesti o zdravom načinu života i ekološkog shvatanja. Gradonačelnik Tompe iz Mađarske Laslo Veh je rekao da u oviru projekat za njih je izdvojeno sa 680 hiljada evra, od ukupno 2,5 miliona evra.

Izgrađena je biciklistička staza u dužini od 3,2 kilometra, a takođe izradiće se projekat za dodatnih 4,9 kilometara biciklističke staze od severnog dela Tompe do graničnog prelaza i sa tog poteza će se priključiti međunarodnoj mreži biciklističkih staza, kaže gradonačelnik Tompe iz Mađarske Laslo Veh.

Grad Subotica je nosilac projekta OPTI-BIKE, dok su lokalna samouprava opštine Ašothalom i lokalna samouprava grada Tompa partnerska naselja u realizaciji investicije.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %