Ekologija

U toku testiranje rada Regionalnog centra za upravljanje otpadom

0 0
Read Time:5 Minute, 10 Second

Ambasador Evropske unije i šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici u okviru manifestacije „EU zeleni dan“ obišao je doo „Regionalnu deponiju“ sa saradnicima i upoznao se sa radom Regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom gde je od početka jula počela test faza. Fabrici, ambasador Italije Lo Kašo i saradnici obišli su Regionalni centar za upravljanje čvrstim otpadom koji se nalazi na potezu između Bikova i Oroma. To je bila prilika da se na licu mesta upoznaju sa projektom Regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom Subotica koji pokriva grad Suboticu i opštine Bačka Topola, Senta, Kanjiža, Čoka, Mali Iđoš i Novi Kneževac. Pošto je reč o projektu EU izvođača radova izabrala je komisija EU i to je bila italijanska firma, koja je kao podizvođače angažovala domaće građevinske firme.Projekat se odnosi na rešavanje problema čvrstog komunalnog otpada za građane u navedenim opštinama, poboljšanje kvaliteta životne sredine i zdravlja za građana. Najpogodnija lokacija za izgradnju regionalne deponije je na Bikovačkom putu dva kilometra udaljena od naselja Orom. U Regionalnu deponiju će se donositi otpad sedam opština od 267.000 stanovnika, koji godišnje proizvode 80.000 tona otpada.Svaka opština će imati po jednu transfer stanicu i sabirni centar, a Subotica tri sabirna centra.

U Regionalnu deponiju će se donositi otpad sedam opština od 267.000 stanovnika, koji godišnje proizvode 80.000 tona otpada.

Ambasador Evropske unije Sem Fabrici nakon obilaska Regionalnog centra rekao je da je proteklih 15 godina EU pomogla Srbiju sa projektima u vrednosti od 400 miliona evra u oblasti zaštite životne sredine, a da će u budućnosti ta pomoć biti i veća.On je podsetio da je u toku kampanja „Pogledaj oko sebe“ koju organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i Ministarstvo za evropske integracije u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine sa ciljem da se podigne svest kod građanstva o značaju zaštite životne sredine.

Ja sam zaista impresioniran veličinom i kvalitetom, tehnologijom i kapacitetom ovog postrojenja ovde koje će pokriti potrebe četvrt miliona stanovnika, odnosno sedam opština. Ovaj projekat jeste svedočanstvo kako Srbija i Evropska unija mogu da pomognu da se integriše sistemsko upravljanje otpada u Srbiji. Centar je primer projekta koji se odnosi na čvrst otpad, ali pored njega podržavamo projekte za rešavanje tečnog otpada, reciklaža kao i da se obezbedi bolji kvalitet vazduha i zemlje. Srbija je u procesu pristupanja EU i Poglavlje 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine jeste jedno od najkompleksnijih poglavlja koje je izrazito stručno ali takođe i politički obojeno. I na kraju želim da se svima zahvalim koji su doprineli da se ovaj projekat realizuje. Gradnja je započeta 2014.godine i sada je faza testiranja i nakon toga će biti pušteno u rad“, rekao je ambasador Evropske unije i šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici.

Direktorka doo „Regionalna deponija“, Čila Goli podsetila je da je izgradnja Regionalnog sistema upravljanja otpadom u subotičkoj regiji jedna od najvećih ulaganja EU u Subotici i Srbiji.

Od 2015.godine izgrađena su tri mesta za sakupljanje otpada u Malom Iđošu, Čoki i Novom Kneževcu. Ovi centri služe građanima da mogu sami da predaju otpad koji ne sme da se baci u kantu. U Bačkoj Topoli, Senti, Kanjiži su izgrađene transfer stanice gde operateri u šest lokalnih samouprava predaju otpad Regionalnoj deponiji i transfer otpada se obavlja od transfer stanice do Regionalne deponije. Centar sadrži liniju za sepaciju otpada, kompostilište za stabilizaciju birazgradivog otpada i eventualo za proizvodnju biođubriva, zatim sistem za čišćenje procednih voda, baklja za tretman za deponijski gas i izgrađene su dve kasete za sanitarnu deponiju i imamo mesta za izgradnju osam dodatnih ukoliko se pokaže potreba za proširenje kapaciteta. Ukupna vrednost projekta je 24 miliona evra, od čega je donacija Evropske unije 20 miliona evra, odnosno 80%, 15% kroz resornog ministarstva i budžete loklanih samouprava od toga nedostaje još jedan deo koji se odnosi na jačanje kapaciteta na lokalu, odnosno čekamo smernice od Ministarstva zaštite životne sredine da raspišemo tender da kupimo autosmećare za lokalne operatere u regiji“, kaže Čila Goli direktorka doo „Regionalna deponija“.

Obilazak Regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom.

Timea Horvat zamenica gradonačelnika Subotice istakla je da je neophodno da se menja svest građana po pitanju zaštite životne sredine, a svi uslovi za to su stvoreni.

Da podsetimo, Subotica je treći grad u Srbiji u kome se organizuje jednodnevni obilazak postrojenja izgrađenih uz podršku EU i predstavljanje projekata u oblasti zaštite životne sredine. Tim povodom održana je manifestacija „EU zeleni dan“ čiji je cilj da se javnost bliže upozna sa naporima republičkih institucija, lokalnih samouprava i Evropske unije na poboljšanju životne sredine u Srbiji.

Testiranje će da traje do septembra, a onda ukoliko sve bude u redu treba da se dobije dozvola od Pokrajinskoj sekreterijata za zaštitu životne sredine za probni rad, koji će da traje godinu dana.

Fabrici: Impresioniran sam Subotice

Nakon obilaska Fabrici se sastao sa gradonačelnik Subotice Bogdan Laban u Zelenoj sali Gradske kuće. Gradonačelnik je upoznao predstavnike Evropske unije sa realizacijom kapitalnih projekata poput izgradnje Ipsilon kraka, Narodnog pozorišta, gradnje Akva parka, značaj Industrijske zone, kao i privrednim potencijalima. U Slobodnoj zoni u kojoj posluju svetski poznate kompanije u kojima je zaposleno oko 6.000 ljudi, kao i o projektu Zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš u koji Vlada Nemačke preko KfW banke ulaže 6,5 miliona evra.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici o projektima u Subotici. Foto: Subotica.rs

Bez pomoći Vlade Srbije i Pokrajinske vlade koji su nam partneri u svim velikim projektima, sigurno ne bismo uspeli sve da uradimo. Nemamo previše ciljeva, ali one koje zacrtamo mi i realizujemo“, rekao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Fabrici nije krio svoje oduševljenje Suboticom i onim što se u njoj radi i podsetio je da je dugačak spisak projekata koje EU finansira u ovom gradu pokazatelj da je Subotica pokazala dovoljno kapaciteta da iskoristi sredstva EU na pravi način.

Izgradnja Regionalnog centra bio je komleksan projekat koji je zahtevao mnogo komponenti, ali Subotica može da bude ponosna jer prva u Srbiji ima integrisani sistem za upravljanje čvrstim otpadom“, naglasio je Fabrici.

tekst i foto: Sandra Iršević

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %