Ekologija

„Zasadi drvo“ naziv je akcije sadnje stabala u Srbiji

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

„Zasadi drvo“ naziv je akcije sadnje stabala u Srbiji sa ciljem očuvanje zdrave životne sredine i održivi razvoj. Akciju su pokrenuli „Adria Media Grupa“ i „DM drogerie markt“, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za šume, JP „Srbija šume, JP „Vojvodina šume“, Pokreta gorana Srbije i Privredne komore Srbije.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Branislav Nedimović je rekao da će se tokom četvoromesečne kampanje aktivisti baviti edukacijom i podizanjem svesti o značaju šuma, nakon čega na jesen počinje pošumljavanje.

Foto: Felix Mittermeir

U akciji, tokom koje se očekuje da će biti zasađeno 50.000 stabala širom Srbije, moći će da učestvuju i građani, koji će poslednje subote u oktobru imati priliku da zasade svoje drvo, naveo je ministar.

Akcija je veoma važna jer ćemo značajno obnoviti površine pod šumom, ali ćemo i dodatno jačati odbrambene kapacitete u pogledu smanjenja posledica od bujičnih voda i poplava.Bez šuma ne može da se reši ni problem poplava, ni zagađenost vazduha u gradovima. Očekujem da će se za jedno posečeno drvo posaditi najmanje dva“, rekao je ministar Nedimović.

Cilj je da se zasadi što više stabala drveća, odnosno više nego što bi kroz proces razvoja industrijske proizvodnje nestalo.

Nastojaćemo da se sadnja obavi tamo gde je najpotrebnije. Lokalne samouprave već predlažu mesta na kojima će se stabla saditi, a Uprava za šume predlaže da se to čini na mestima na kojima zbog seče nema dovoljno stabala. Predložiću da to budu područja gde je bilo bujičnih poplava i gde postoji potreba da se uspori tok vode, poput Kraljeva, Guče i Krupnja.Za svakog građanina koji bude želeo da zasadi svoje drvo, biće obezbeđene sadnice na određenim lokacijama širom Srbije, a tačna mesta i početak prijavljivanja biće objavljeni početkom septembra u okviru kategorije „Zasadi drvo“ na portalima „Kurir“ i „Espreso““, kaže ministar.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %