Ekologija

Akcija bezbednog odlaganja e-otpada

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Elektrotehnički fakultet u Beogradu i EKOlogičan SIG Mense Srbije pozivaju građane da se uključe u akciju bezbednog odlaganja e-otpada.

Električnim i elektronskim otpadom pripadaju svi uređaji, i njihovi sastavni delovi, koji proizvode, prenose ili rade na struju, navodi se na sajtu Reciklera Srbije.

S obzirom na to da sadrži teške metale i štetna organska jedinjenja, e-otpad pripada klasi opasnog otpada i ne treba ga mešati s komunalnim. Jedan od razloga je i taj što neodgovorno skladištenje može da dovede do zagađivanja podzemnih voda i zemljišta što se posledično negativno odražava na zdravlje ljudi, životinja, biljaka i životne sredine uopšte. Istovremeno, e-otpad predstavlja vredan izvor sirovina koje se iz njega mogu izdvojiti naročitim postupcima prerade.

Sada, građani mogu da predaju krupni e-otpad – prvenstveno belu tehniku – firmama koje se bave reciklažom.

Svakodnevni život teško zamisliti bez elektronskih aparata i uređaja, a oni dolaze sa raznolikom i mnogobrojnom pratećom opremom. Upravo ovakav tip e-otpada je najčešći, a tehnološki napredak i kontinuirano unapređivanje postojećih modela aparata samo doprinose njegovom gomilanju. Mada Srbija nije među vodećim zemljama u generisanju velikih količina e-otpada, ovim pitanjem se treba što pre pozabaviti.

Cilj ETF-a i Mense je da pruže informacije i mogućnost za odgovorno odlaganje e-otpada najmanje kategorije, poput kablova za mobilne uređaje i računare, slušalice i punjače.

Kutije za odlaganje najmanje kategorije e-otpada će biti postavljene na nekoliko lokacija, dok će se prve od njih nalaziti u holu zgrade tehničkih fakulteta, u Računskom centru ETF-a i u holu Doma omladine i građani će biti pozvani da svoj e-otpad odlažu na tim mestima. Prikupljeni e-otpad bi, zatim, bio periodično predavan recikleru.

Polazna ideja je da se projekat realizuje na teritoriji Beograda. Međutim, ukoliko bude bilo mogućnosti, radiće se na proširenju akcije i na druge gradove i opštine na teritoriji Republike Srbije.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %