Ekologija

“Zaštiti naše vrste-u prirodi ništa ne postoji samo”

0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Širom sveta danas, 22. aprila  obeležava se  Međunarodni dan planete Zemlje, kao podsetnik da nam  Zemlja i njeni ekosistemi daju život. Ovogodišnja tema svetskog Dana planete je “Zaštiti naše vrste-u prirodi ništa ne postoji samo” i fokusirana je  na  zaštitu ugroženih vrsta, koja su na ivici izumiranja zbog klimatskih promena, zagađenja vode, zemlje i vazduha, krčenja šuma i krivolova. Ovo je globalni apel za spas biljnih i životinjskih vrsta i upozorenje da čovečanstvo ima budućnost ako je imaju sva živa bića na planeti.

Ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan

Naša planeta Zemlja je sve manje plava i zelena. Svet se suočava sa brzim nestankom i izumiranjem biljnih i životinjskih vrsta. Milioni vrsta koje žive na planeti koje znamo ili tek treba da otkrijemo su ugroženi.Svedoci smo odsustva brige, pažnje i odgovornosti prema prirodi. Često zaboravljamo da smo i mi deo prirode, da zagađujemo vazduh koji dišemo, da trošimo i zagađujemo vodu koja nije neograničen resurs, da je sve što činimo uzrok i posledica stanja životne sredine kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. Srbija aktivno učestvuje u rešavanju globalnih ekoloških problema i stvaranju održive budućnosti. Ministarstvo zaštite životne sredine je posvećeno uspostavljanju zakonodavno-strateškog okvira zaštite i unapređenja životne sredine Srbije i dostizanju evropskih ekoloških standarda. Urađena je  pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 čije se usvajanje očekuje do kraja godine. Ove godine će biti usvojen  Zakon o klimatskim promenama i  prva nacionalna Strategija borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom. Stručno i finansijski podržavamo opštine u akcijama pošumljavanja i u izradi projektno-tehničke dokumentacije koja je preduslov za izgradnju 360 sistema za preradu otpadnih voda. Radimo na modelu Zelenog fonda koji će biti investicioni mehanizam pokretanja ekološkog razvoja. Pokrenuli smo inicijative za zabranu uvoza starih  automobila sa euro 3 motorom kako bi se smanjilo zagađenje vazduha, kao i akciju na smanjenju upotrebe plastičnih kesa”, navodi se u saopštenju koje je potpisao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Briga za dobrobit planete, za životnu sredinu je briga za čoveka, za zdravlje svih nas i budućih generacija.Majka Zemlja i njeni ekosistemi su naš dom. Volimo svoju planetu Zemlju kao sto volimo svoj dom, svoju porodicu, zaključuje Trivan.

Ovaj datum su Ujedinjene nacije odredile kao dan borbe protiv narušavanja životne sredine. Kao najveći praznik planete Zemlje trebalo bi da utiče na sve države ali i pojedince da se uključe u globalnu akciju širenja ekološke svesti.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %