Ekologija

Isplaćen deo podsticajnih sredstava za reciklere

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Ministarstvo zaštite životne sredine i predstavnici reciklažne industrije potpisali su 16. aprila ugovore o isplati podsticajnih sredstava za prerađeni otpad u 2018. godini, saopštilo je Udruženje reciklera Srbije.

Reciklerima opasnog otpada isplaćeno je 65% od ukupno ostvarenih podsticajnih sredstava za 2018. godinu.

Treću godinu za redom opredeljuje se manje novca od urađenog posla. Potraživanja operatera za zbrinut otpad tokom prošle godine su u skladu sa zapisnicima republičke inspekcije i važećim zakonskim i podzakonskim aktima. Osim manjka, problem je što se tek u aprilu 2019. godine isplaćuje novac za posao koji je urađen u januaru prošle godine. To je ogroman period što čini ovaj biznis neodrživim, rekao je Nikola Egić potpredsednik Udruženja reciklera Srbije na sastanku povodom potpisivanja ugovora u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Egić je istakao da reciklažna industrija radi posao od opšteg značaja, čisti Srbiju, i da bi trebalo da se pronađe održivo rešenje za isplatu svih količina zbrinutog opasnog otpada.

Eko taksu plaćaju građani kada kupuju proizvod, na primer neki kućni uređaj, i taj novac sada postaje opšti prihod republičkog budžeta. Neophodno je da sav novac prikupljen od eko takse bude evidentiran na posebnom računu odnosno da se nađe model da se ceo iznos izdvaja u Zeleni fond i da se troši za životnu sredinu, napomenuo je Egić.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je rekao da je reciklažna industrija značajna grana privrede i velika šansa za zapošljavanje.

„Nećemo odustati od toga da tražimo da se za reciklažnu industriju izdvoji više novca nego do sada. Razgovaramo sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim da se za 2018. godinu obezbedi još sredstava. Želimo da izdvajamo godišnje 3,5 milijardi dinara za reciklere. Što više kapaciteta i novca uložimo u ovu oblast, dobićemo više radnih mesta i manje zagađenu životnu sredinu, izjavio je ministar Trivan na sastanku sa reciklerima.

Iz Udruženja reciklera Srbije podsećaju da je od ekoloških taksi u 2018. godini prikupljeno u republički budžet 11,5 milijardi dinara, dok je za tretman opasnog otpada sada izdvojeno samo 2,19 milijardi dinara. Ukupna dugovanja prema reciklažnoj industriji iznose 2,8 milijardi dinara za 2016, 2017. i 2018. godinu.

Recikleri su važan činilac zdravije životne sredine u našoj zemlji, što govori i podatak da je od 2010. do 2018. godine ova industrija zbrinula 500.000 tona opasnog otpada.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %