Ekologija

Bez plastičnih kesa 2020 u Vojvodini

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Sledeće godine trebalo bi da se iz prodaje povuku plastične kese na teritoriji Vojvodini. Ova mera unapređena zaštite životne sredine predviđena je Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini. Pokrajinska vlada na sednici početkom aprila usvojila je tekst Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini i predvidela niz mera na polju unapređenja i zaštite životne sredine.U Deklaraciji se navodi da će AP Vojvodina, između ostalog, preduzeti mere da se u procesu obrazovanja mladih stiču znanja i podiže svest o značaju zaštite, unapređivanja životne sredine i održivog razvoja. Posebno se pozivaju organizacije civilnog društva da se uključe u donošenje odluka u ovoj oblasti.

Preduzeće se mere, kako se u Deklaraciji navodi, da ustanove čiji je osnivač AP Vojvodina do kraja 2024. godine pripreme projektnu dokumentaciju na osnovu koje će, najkasnije do kraja 2029, postojeće sisteme za zagrevanje objekata koje koriste mazut i ugalj zameniti energetski efikasnim sistemima. Takođe, Deklaracija predviđa, da se u saradnji sa organima gradova: Novi Sad, Vršac, Zrenjanin, Kikinda, Pančevo, Sombor, Sremska Mitrovica i Subotica, u narednih 10 godina zajednički prioritetno podstiču unapređenje javnog gradskog prevoza nabavkom ekološki prihvatljivih vozila na električnu energiju i gas, navodi se na sajtu Pokrajinske vlade.

Deklaracijom su obuhvaćene i aktivnosti na zaštiti prirodnih vrednosti i biološke raznovrsnosti, zatim na unapređenju sistema zaštićenih područja, povećanju pošumljenosti, te saradnja sa opštinama u realizaciji programa za otklanjanje štete nanete ekosistemima zbog bacanja proizvoda izrađenih od plastike, i drugo.

Foto: https://www.pinterest.com/pin/475833516869875853/

Kako bi se sprečila upotreba plastičnih kesa pojedine Evropske zemlje su ih povukle iz upoterebe, a u nekima se naplaćaju, kao u večini velikih marketa u Srbiji. Prema podacima stanovnik Srbije u proseku godišnje upotrebi oko 300 platnenih kesa koje mahom završe u prirodi, na deponijama i po ulicama. Za razgradnju plastičnih kesa potrebno je i nekoliko stotina godina.

Na primer, Irska je među prvim zemljama shvatila problem sa plastičnim kesama i u njegovo rešavanje krenula još 2002.godine. Vlada Irske je uvela porez na plastične kese, a prihodi se korste u različite programe usmerene na zaštitu životne sredine. Francuska i Italija zabranile upotrebu svih kesa osim biorazgradivih, dok se u Holandiji i Estoniji plastične kese naplaćuju.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %