Kultura i projekti

Kreativna i digitalna industriju u Srbiji i Irskoj

0 0
Read Time:2 Minute, 47 Second

Beogradski Irski Festival (BIF) koji se održava od 9. do 17. marta i ove godine priredio je bogat i uzbudljiv kulturni program, a po prvi put će se u okviru festivala 12. marta u Kinoteci održati digitalna biznis konferencija koja ima za cilj da poveže digitalnu industriju Irske i Srbije.

Konferencija pruža uvid u bogatu kreativnu i digitalnu industriju u Srbiji i Irskoj, kroz učešće velikog broja govornika, vrhunskih stručnjaka u svojim oblastima, uključujući nagrađivani irski studio Cartoon Saloon čiji su animirani filmovi Breadwinner i Late Afternoon nominovani za Oskara. Oba filma biće prikazana u okviru Festivala. Predstaviće se i irske kompanije koje rade na razvoju najnovijih tehnologija u Srbiji poput Everseen i Aspire Technology. Glavni fokus konferencije biće na kreativnoj industriji i razvoju u digitalnom sektoru ove dve zemlje, a teme o kojima će se diskutovati su: Srbija kao digitalna investiciona lokacija, prilagođavanje inovacija tradicionalnim industrijama i budućnost digitalne tehnologije u Srbiji.

Konferenciju organizuje Ambasada Irske u partnerstvu sa Beogradskim Irskim Festivalom, Kabinetom premijerke, platformom Srbija stvara i Enterprise Ireland. Konferenciju će otvoriti Ambasadorka Irske, Nj.E. Orla Oj Hanrahan i Nenad Paunović iz kabineta premijerke Srbije. Događaj će takođe obuhvatiti diskusije i pitanja i odgovore.

Sedmi Beogradski Irski Festival (BIF) održava se od 9. do 17. marta pod sloganom „Springtime in Belgrade!“. Tokom devet dana na više lokacija u Beogradu biće predstavljeni neki od najzanimljivijih segmenata irske kulture, uključujući najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja, atraktivne izložbe, književne večeri, radionice i druge zanimljive kulturne događaje.

Filmski program predstaviće neke od najrelevantnijih filmskih ostvarenja iz Irske, a između ostalih biće prikazani i neki od najznačajnijih filmova Lenija Abrahmsona (Lenny Abrahamson), reditelja filma Soba nominovanog za Oskara 2016. godine, koji će biti i specijalni gost ovogodišnjeg festivala. Bri Larson (Brie Larson) je za glavnu ulogu u ovom ostvarenju osvojila Oskara (kao i Zlatni globus i BAFTA nagradu). Pored igranih i dokumentarnih filmova, festival će posebnu pažnju ove godine posvetiti animiranim filmovima za decu i odrasle.

U okviru programa Vizuelne umetnosti, čuveni strit-art umetnik Džejms Erli (James Early) oslikaće mural / strit-art instalaciju u centru Beograda, a publika će imati priliku i da vidi neverovatne digitalne skulpture prestižnog irskog umetnika Džona Gerarda (John Gerrard).

Prvi put ove godine, oslanjajući se na uspeh Beogradskog irskog festivala, u saradnji sa Ambasadom Irske biće održana jednodnevna Digitalna konferencija čiji je fokus kreativna digitalna industrija u Srbiji i Irskoj i mogućnosti da kompanije investiraju u Srbiju.

Festival će se ove godine osvrnuti i na irsku književnost, a očekuje se i uzbudljiv muzički program. Glavni grad će se i ove godine, zahvaljujući Beogradskom Irskom Festivalu, pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika, pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Beogradski Irski Festival organizuje irski novinar sa srpskom adresom Jas Kaminski u saradnji i uz podršku institucija i partnera: Ambasada Republike Irske u Atini, Irish Film International, Culture Ireland, delegacija Evropske Unije, EU Info centar, Grad Beograd, CRH, BPI, Agri Business Partner, Smurfit Kappa, Srpska pravoslavna crkva, Comtrade, Jameson, Guinness (Carlsberg, Serbia), Turistička organizacija Beograda, Jugoslovenska Kinoteka, Konzulat Irske (Srbija), i druge kulturne institucije i partneri bez kojih održavanje Beogradskog Irskog Festivala ne bi bilo moguće.

Beogradski Irski Festival online:

Sajt – www.irishfest.rs

Facebook strana – www.facebook.com/BelgradeIrishFestival

Instagram – https://www.instagram.com/beogradskiirskifestival/

Twitter – https://twitter.com/IrishFestBGD

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %