Ekologija

ZIMOVALIŠTE SOVA UTINA U BAČKOJ TOPOLI

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

U centru Bačke Topole nalazi se jedno zimovalište sova utina više trideset godina. Bačka Topola je drugi po veličini zimovnik sova u Vojvodini, odmah posle Kikinde.

Inače, sove ušare su stroko zaštićena vrsta ptica, a kako možete da prepoznate o kojoj sovi je reč pogledajte ovde.

Foto: https://pannonrtv.com/rovatok/vesti-na-srpskom/sove-zimuju-u-centru-backe-topole

Sove svoj dnevni odmor provode na različitim vrstama drveća, prvenstveno na četinarima i brezama.

U Ekološkom društvu ”Arkus” saznajemo da je bitno čuvanje zimovališta ove zakonom strogo zaštićene vrste sove, kao i upoznavanje sugrađana sa ovom pticom.

Od kraja septembra 2017.godine sve se više utina pojavljuje na zimovalištima, tako da se u drugoj polovini oktobra prošle godine mogao uočiti znatan broj sova koje su ovde došle da provedu zimu”, kažu u Ekološkom društvu ”Arkus”.

Utine koriste zimovalište u Bačkoj Topoli već skoro tri decenije, a tokom poslednjih 13 godina stručnjaci Ekološkog društva “Arkus“ prate stanje zimujuće populacije. Monitoring zimovališta se odvija između oktobra i marta meseca. Uz zimovališta u Bačkoj Topoli i Staroj Moravici u jesen 2016. godine postavljene su edukativne table, na kojima se nalaze tekstovi sa mnogo korisnih informacija o utinama. U neposrednoj blizini tabli otvara se mogućnost posmatranja sova na zimovalištu, tako da, onima koji još nisu imali prilike, svakako vredi prošetati i pogledati ova mesta, kažu u “Arkus”-u.

Foto: https://pannonrtv.com/rovatok/vesti-na-srpskom/sove-zimuju-u-centru-backe-topole

Ukoliko neko naiđe na povređenu ili pticu koja trpi od hladnoće, može da se javi Udruženju za zaštitu prirode „Arkus“ na telefonski broj 064-94-86-585.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %