Ekologija

Reciklažna industrija u problemu zbog prerade opasnog otpada

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Ministarstvo zaštite životne sredine već tri godine u Zeleni fond izdvaja manje novca za tretman opasnog otpada nego što se u toku godine preradi.

Ukoliko Vlada Srbije ni u 2019. godini ne obezbedi sredstva za plaćanje prerađenog otpada iz 2018. godine, operateri će biti prinuđeni da zatvore svoja postrojenja i otpuste više hiljada radnika koji rade u celom sistemu upravljanja otpadom, navodi se u saopštenju Udruženju reciklera Srbije. Ukoliko to bude slučaj, procenjuje se da će  se godišnje  u Srbiji taložiti 70 hiljada tona otpada koji neće imati ko da sakuplja i tretira na zakonom propisan način.

Recikleri su od početka 2018. godine do danas preradili više od 68.000 tona opasnog otpada. Ukoliko Ministarstvo zaštite životne sredine odluči da plati samo 70% prerađenih količina, odnosno budžet namenjen otpadu ostane 2.2 milijarde dinare, više od 20 miliona kilograma prerađenog otpada neće biti plaćeno. To je treća godina zaredom. Na hitnoj sednici održanoj u utorak, 20. novembra 2018. godine, Udruženje reciklera Srbije je donelo odluku da od januara 2019. godine zaustavi pogone i prestane da prerađuje otpad.

Banke jednostavno ne žele da plaćaju preradu opasnog otpada umesto države i mi smo prinuđeni da zatvorimo fabrike i otpustimo radnike. Više od 1000 preduzeća čini sistem upravljanja posebnim tokovima otpada i urušavanje sistema predstavlja opasnost po zdravlje nacije. To se ne može nadoknaditi kasnijim delovanjem, šteta će biti nesaglediva. Ministarstvo zaštite životne sredine na čelu sa Goranom Trivanom cele godine aktivno podržava borbu protiv ilegalnih deponija i odlaganja opasnog otpada. Taj se problem ne može zakopati u zemlju jer neće time nestati. Mi moramo da naplatimo prerađen otpad kako bismo nastavili dalje. Nemamo više ni dan vremena ni novca za plate radnicima. Nemamo novca da platimo gorivo za kamione kojima se sakuplja otpad, a kamoli za preradu otpada. Pozivamo ministra Trivana da odmah reaguje” – kažu u Udruženju reciklera Srbije.

Oni dodaju da su zagađivači u 2018. godini uplatili eko takse u iznosu od 10 milijardi dinara i da je katastrofalna odluka da se tim novcem ne plati tretman jer će nam se ekološke katastrofe od prošle godine ponoviti i biće još veće.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %