Pazi vazduh, film govori o zagađenju u Beogradu.
Ekologija

Popovac dobio Automatsku mernu stanicu za kvalitet vazduha

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

U prostorijama Agencije za zaštitu životne sredine danas je potpisan Ugovor o uspostavljanju saradnje u oblasti zaštite vazduha između CRH Srbija iz Popovca i Agencije za zaštitu životne sredine. Ovim Ugovorom Agencija za zaštitu životne sredine dobija na korišćenje Automatsku mernu stanicu za kvalitet vazduha, kako bi na taj način kontinuirano pratila kontrolu kvaliteta vazduha u naseljenom mestu Popovac.

Ovo predstavlja pozitivan primer, kako država i privatni sektor, mogu zajedničkim snagama da poboljšaju stanje u životnoj sredini u Srbiji. Monitoring vazduha je vrlo važan, jer samo ukoliko imamo javne i transparentne podatke o kvalitetu vazduha, možemo da utičemo na njegovo poboljšanje. Ovim primerom vidimo da se stvari u Srbiji pomeraju i da se stvorila pozitivna klima u društvu. Društvenu odgovornost u oblasti zaštite životne sredine kompanije ne treba da posmatraju kao trošak, već ulaganje u svoj razvoj, kako bi stvorile nove prilike i prednost na tržištu i dodatni potencijal za dalji razvoj“, rekao je prilikom potpisivanja Ugovora direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

Direktor Agencije Radović je dodao da iskustva iz sveta pokazuju da su kompanije koje su usvojile ekološke standarde konkurentnije na međunarodnom tržištu u srednjeročnom i dugoročnom smislu, budući da ekološki standardi promovišu inovaciju i modernizaciju procesa i proizvoda, i vode ka čistijim tehnologijama, kao i da upotreba čistijih tehnologija se može dovesti u vezu s unapređenjem efikasnosti u pogledu korišćenja raspoloživih resursa.

Velike ekološke katastrofe su podstakle globalnu raspravu o odgovornosti kompanija i istakle potrebu njihovog uključivanja u proces rešavanja ključnih pitanja u vezi sa zaštitom životne sredine. Ovaj Ugovor je važan za nas kao državu, jer je on korak napred u vrednosnom smislu i ja se nadam da će on podstaći i druge kompanije da slede ovaj primer“, zaključio je Radović.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %