Kultura i projekti

Ristovski: Evocirali potresno kolektivno sećanje

0 0
Read Time:4 Minute, 14 Second

Snimanje filmsko-istorijskog spektakla i serije “Kralj Petar Prvi” je,nakon šest meseci, završeno. U furioznom ritmu, glumci predvođeni rediteljem Petrom Ristovskim, snimili su ključne, potresne scena na autentičnim prostorima na Krfu, gde se srpska vojska iskrcala pre 100 godina, ali gde je i počeo njen  oporavak i priprema za trijumfalni povratak u Srbiju.

Reditelj Petar Ristovski rekao je da snimanje na Krfu za njega bilo potresno suočavanje istorije sa njegovom filmskom verzijom.

Mislim da smo oslobodili emociju koja će biti dirljiva. Naši filmski junaci, počev od kralja Petra koga tumači moj otac, pa preko ostalih, su bili nadahnuti autentičnim ambijentima, a ja inspirisan njihovom igrom, kao i zalaganjem stotinama statista. Zaista smo evocirali potresno kolektivno sećanje, rekao je Petar Ristovski.

Film o podvizima srpske vojske u Prvom svetskom ratu koje je predvodio omiljeni srpski kralj, a prema motivima romana „Čarape kralja Petra“ Milovana Vitezovića, biće premijerno prikazan 5. decembra, u Beogradu, u Sava centru i Kombank areni.

Filmska ekipa, koju je činilo preko 100 glumaca i 7000 statista, snimala je više od šest meseci, sa ukupno 106 snimajućih dana, od 17. marta, na mnogim autentičnim lokacijama i objektima po čitavoj Srbiji, na Staroj planini, Knjaževcu, Valjevu,  Krupnju, Soko gradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, Kosmaju, Sremskim Karlovcima, i na Krfu.

U snimanju filma i serije “Kralj Petar Prvi” učestvovali su Vojska Srbije i MUP Srbije, a za potrebe snimanja pravljeni su specijalni komadi oružja i topovi.

Lazar Ristovski, glavni producent i glumac, je rekao da su ova uloga, kao i ceo film, po mnogo čemu za njega najvažniji u životu.

Važan zbog teme i veličine projekta, a takođe i po emotivnosti, jer je ovo debitantski film mog sina Petra. Ovaj film je takođe i čitanka, bukvar iz koga će se učiti patriotizam, ljubav prema prijateljima, a, bogami, i rediteljski zanat. Ovo je film , koji svaki Srbin mora videti, jer se tiče njegovog dede, pradede, ili čukundede, koji su ostavili svoje kosti na Ceru, Kolubari, Kajmakčalanu. Već sam rekao da je ovo i možda moj poslednji film i siguran sam da će on biti upamćen po mnogo čemu, a najviše, siguran sam, po kvalitetu. Videćete, ovo je film za pamćenje, kazao je Lazar Ristovski.

Glumačku ekipu, pored jednog od naših najboljih glumaca, Lazara Ristovskog, koga ćemo gledati u glavnoj ulozi kralja Petra Prvog, čine i mladi Milan Kolak u liku dobrovoljca Marinka Spasojevića, glavnu žensku ulogu tumači Danica Ristovski u liku Makrene Spasojević, Aleksandar Vučković tumači lik mladog regenta Aleksandra, dečak Ivan Vujić igra Momčila Gavrića, najmlađeg oficira u Prvom svetskom ratu, popularni Radovan Raša Vujović seljaka Životu, mladi Marko Todorović igra princa Đorđa, a uloge u filmu još tumače i Branko Jerinić, Pavle Jerinić, Tihomir Arsić, Slobodan Ćustić, Tanasije Uzunović, Marko Baćović, Nebojša Kundačina i mnogi drugi.

Iako uspešno završen, i sa najavljenom premijerom 5. decembra, sami počeci borbe za realizaciju filma nisu bili ohrabrujući. Glavni producent filma Lazar Ristovski je godinama pokušavao da pronađem sponzore i nije uspevao, što je ostavljalo poražavajući osećaj da jedna takva važna istorijska tema i lik kakav je kralj Petar Prvi ne nailazi na pozitivan odziv. Ipak, posle šest godina borbe da ova važna tema srpske istorije dobije novčanu podršku, uspelo se u tome i rad na filmu je krenuo sa posebnim entuzijazmom.

Iako je od samog početka ekipa morala da snima zahtevne scene po nepovoljnim klimatskim uslovima i nepristupačnim terenima, samo snimanje je filmskoj ekipi pružalo i neke od najlepših iskustava. Naime, na snimanjima širom Srbije ekipi su svuda prilazili ljudi, meštani koji su pričali kako su im u tom istorijskom periodu stradali preci, i ostali na Kajmakčalanu, Albaniji ili nekim od bojišta iz Prvog svetskog rata.

Između ostalog, i zbog ovoga je taj deo srpske istorije, tako važan a skoro zaboravljen, zaslužio da dobije ovakav film.

Reditelj Petar Ristovski, iako je ovo njegov prvi veliki igrani film, u snimanje je ušao hrabro, okupivši oko sebe odličnu ekipu. Scenario su, po knjizi Milovana Vitezovića, pisali Vladimir Ćosić, Milovan Vitezović i Petar Ristovski, dok muziku komponuje Miodrag Miki Cicović, vođa benda Straight Mickey and The Boyz, višegodišnji saradnik reditelja.

Petar Ristovski je ranije rekao da je u ovaj film ušao sa veoma visokim umetničkim i produkcijskim zahtevima, i da su sva ispunjena. Takođe, zbog lika samog kralja Petra koji je bio veoma vezan za svoj narod, Petar je i ostalim istorijskim ličnostima u filmu prilazio kao običnim ljudima, jer, prema njegovim rečima, samo tako je mogao da ih uzdigne u mit. U filmu se, pored lika kralja Petra Prvog, pojavljuju i Petar Bojović, Stepa Stepanović, Nikola Pašić, vojvoda Putnik. Pored najpoštovanijih oficira iz ovog perioda srpske istorije, ravnopravne uloge su dodeljene ratnicima i običnim ljudima iz naroda kroz čiju se vizuru većinski pripoveda priča ovog filma.

Ovaj veliki filmski spektakl, u godini kada se u svetu obeležava 100 godina od pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, biće najveća srpska posveta i podsećanje na herojske dane našeg naroda i njegove borbe za slobodu, a prema rečima Lazara Ristovskog, film “Kralj Petar Prvi” i jeste napravljen u slavu Srbije i patriotskog osećanja srpskog naroda, koje je jedno vreme bilo potisnuto i negativno konotirano.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %