U Novom Sadu u Galeriji Matice srpske otvorena je izložba : “Percepcije : žena po meri društva“, koju su organizovali Galerija Matice srpske i British Council uz partnerstvo Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Britanski savet je izdvojio najznačajnija dela istaknutih umetnica sa ostrva – Sare Lukas, Trejsi Emin, Rejčel Vajtrid… Na izložbi je predstavljeno 59 slika 29 autora, nastalih u rasponu 177 godina I na neobičan način prikazano je I moderno srpsko stvaralaštvo Nadežde Petrović, Katarine Ivanović, Ljubice Cuce Sokić, Zore Petrović i drugih naših umetnica, ali i „muških slikara” iz matičine zbirke. Tako se kraj pet „spajsica” nalazi i lik žene zavodnice, tragične junakinje drame Bore Stankovića – reč je o slici Milana Konjovića „Koštana” iz 1946.

Brankica Janković: Intezivno promovisanje ženskog stvaralaštva je neophodno.
Foto: http://ravnopravnost.gov.rs/rs/zena-pomera-meri-drustva/

Intezivno promovisanje ženskog stvaralaštva je neophodno, naročito imajući u vidu  neophodnost menjanja rodnih stereotipa. Žene su kroz istoriju učile da budu ne samo supruge i majke, već  i doktorke, slikarke i književnice, i još mnogo toga, ali da se i ako  živimo u drugačijem vremenu, žene i dalje bore za ravnopravnost na svim poljima, pa i u sferi umetnosti. Slikarstvo, književnost i pozorište, nekada su činili dominantni trio koji je karakterisao kulturni i civilizacijski progres svakog društva, ali da danas ubrzano gube značaj, ustupajući mesto drugačijim formama. Živimo u društvima instant kulture, u kojima su glavni vid komunikacije i edukacije sadržaji na društvenim mrežama. I ako danas postaje stvar prestiža biti na društvenim mrežama,prave vrednosti u pravim formama uvek opstaju i zato je prestiž i čast  prisustvovati jednoj ovakoj izložbi”, istakla je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je ukazala i na to  da na skupovima  o ravnopravnosti  često govore samo žene i da je zato dobro što će tokom trajanja ove izložbe, narednih nedelja, biti organizovani okrugli stolovi o rodnoj ravnopravnosti, na kojima će govoriti i muškarci koji treba da pokažu  da se rodna ravnopravnost ne tiče samo žena.

“Percepcije : žena po meri drušva“
foto: http://ravnopravnost.gov.rs/rs/zena-pomera-meri-drustva/

Upravnica Galerije Matice srpske Tijane Palkovljević Bugarski, rekla je da je “izložba posvećena ženskim temama predstavom žene u umetnosti, umetnošću žena i položajem njihovim u društvu, sa pitanjem ko na koga utiče: društvo na žene, ili žene na društvo”, kaže upravnica.

Ema Dekster, direktorka vizuelnih umetnosti Britanskog saveta, objašnjava da se u njihovoj zbirci nalazi preko 8.500 radova savremene britanske umetnosti, koje može da koristi i pozajmi ceo svet. Dalje dodaje da je ovo prvi od pet ovakvih projekata u pet zemalja Zapadnog Balkana, uz lokalne sadržaje.

Inače projekat “Percepcije” počeo je  regionalnu turneju u julu ove godine izložbom “Zašto nema velikih muških umjetnika?” u Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju. Ovaj umetnički projekat sadrži ukupno pet izložbi koje će biti prikazane širom Zapadnog Balkana.

Izložba će biti otvorena tri meseca.
foto: http://ravnopravnost.gov.rs/rs/zena-pomera-meri-drustva/

Izložba će biti otvorena naredna tri meseca.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.