Feminizam

“Percepcije : žena po meri društva“

0 0
Read Time:2 Minute, 34 Second

U Novom Sadu u Galeriji Matice srpske otvorena je izložba : “Percepcije : žena po meri društva“, koju su organizovali Galerija Matice srpske i British Council uz partnerstvo Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Britanski savet je izdvojio najznačajnija dela istaknutih umetnica sa ostrva – Sare Lukas, Trejsi Emin, Rejčel Vajtrid… Na izložbi je predstavljeno 59 slika 29 autora, nastalih u rasponu 177 godina I na neobičan način prikazano je I moderno srpsko stvaralaštvo Nadežde Petrović, Katarine Ivanović, Ljubice Cuce Sokić, Zore Petrović i drugih naših umetnica, ali i „muških slikara” iz matičine zbirke. Tako se kraj pet „spajsica” nalazi i lik žene zavodnice, tragične junakinje drame Bore Stankovića – reč je o slici Milana Konjovića „Koštana” iz 1946.

Brankica Janković: Intezivno promovisanje ženskog stvaralaštva je neophodno.
Foto: http://ravnopravnost.gov.rs/rs/zena-pomera-meri-drustva/

Intezivno promovisanje ženskog stvaralaštva je neophodno, naročito imajući u vidu  neophodnost menjanja rodnih stereotipa. Žene su kroz istoriju učile da budu ne samo supruge i majke, već  i doktorke, slikarke i književnice, i još mnogo toga, ali da se i ako  živimo u drugačijem vremenu, žene i dalje bore za ravnopravnost na svim poljima, pa i u sferi umetnosti. Slikarstvo, književnost i pozorište, nekada su činili dominantni trio koji je karakterisao kulturni i civilizacijski progres svakog društva, ali da danas ubrzano gube značaj, ustupajući mesto drugačijim formama. Živimo u društvima instant kulture, u kojima su glavni vid komunikacije i edukacije sadržaji na društvenim mrežama. I ako danas postaje stvar prestiža biti na društvenim mrežama,prave vrednosti u pravim formama uvek opstaju i zato je prestiž i čast  prisustvovati jednoj ovakoj izložbi”, istakla je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je ukazala i na to  da na skupovima  o ravnopravnosti  često govore samo žene i da je zato dobro što će tokom trajanja ove izložbe, narednih nedelja, biti organizovani okrugli stolovi o rodnoj ravnopravnosti, na kojima će govoriti i muškarci koji treba da pokažu  da se rodna ravnopravnost ne tiče samo žena.

“Percepcije : žena po meri drušva“
foto: http://ravnopravnost.gov.rs/rs/zena-pomera-meri-drustva/

Upravnica Galerije Matice srpske Tijane Palkovljević Bugarski, rekla je da je “izložba posvećena ženskim temama predstavom žene u umetnosti, umetnošću žena i položajem njihovim u društvu, sa pitanjem ko na koga utiče: društvo na žene, ili žene na društvo”, kaže upravnica.

Ema Dekster, direktorka vizuelnih umetnosti Britanskog saveta, objašnjava da se u njihovoj zbirci nalazi preko 8.500 radova savremene britanske umetnosti, koje može da koristi i pozajmi ceo svet. Dalje dodaje da je ovo prvi od pet ovakvih projekata u pet zemalja Zapadnog Balkana, uz lokalne sadržaje.

Inače projekat “Percepcije” počeo je  regionalnu turneju u julu ove godine izložbom “Zašto nema velikih muških umjetnika?” u Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju. Ovaj umetnički projekat sadrži ukupno pet izložbi koje će biti prikazane širom Zapadnog Balkana.

Izložba će biti otvorena tri meseca.
foto: http://ravnopravnost.gov.rs/rs/zena-pomera-meri-drustva/

Izložba će biti otvorena naredna tri meseca.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %