Ekologija

„Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena“

0 0
Read Time:2 Minute, 36 Second

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, direktor Nemačke razvojne saradnje – GIZ Gerhard Zipel, i direktor projekta Klaus Šmit, potpisali su  Sporazum o saradnji na realizaciji projekta „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena“.

Potpisanim Sporazumom Ministarstvo nastavlja sa aktivnostima na sistemskom rešavanju pitanja upravljanja otpadom u Srbiji, ublažavanju posledica klimatskih promena i razvijanju zelene ekonomije gde se otpad koristi kao sirovina, odnosno resurs. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prilikom potpisivanja je rekao da politički odnosi i saradnja Srbije i Nemačke koji su na istorijski najvišem nivou, nalaze svoj pravi izraz u konkretnim oblastima. U projektima kao što je ovaj, pored investicija, Nemačka kao evropski lider u ekologiji može pružiti iskustvo 25 godina napretka u oblasti zaštite životne sredine.

Prioritet u radu Ministarstva je rešavanje pitanja upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih voda, zbog čega ćemo revidirati strategiju upravljanja otpadom. Odlučni smo da očistimo Srbiju“, istakao je Trivan.

Projekat će biti realizovan na području regiona za upravljanje otpadom – Novi Sad, Kruševac i Lapovo, a za uspostavljanje sistema upravljanja otpadom kao resursom, od najvećeg značaja je uključivanje lokalnih samouprava.

Ono što je nama važno jeste, da kada budemo završili sa projektom, da bude postignuta nova, praktična vrednost. Jedan od očekivanih rezultata projekta koji je nama posebno značajan jeste uključivanje neformalnih sakupljača otpada u sistem upravljanja otpadom, odnosno stvaranje prilika za zapošljavanje socijalno osetljivih i ugroženih grupa u lokalnim zajednicama, otvaranje novih radnih mesta“ naglasio je ministar.

Ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izrazio je zadovoljstvo zbog zajedničkog projekta koji je klimatski senzibilan i podrazumeva poboljšanje stanja životne sredine, smanjenje emisija metana, preradu otpada kao sekundarne sirovine, i stvaranje prilika za otvaranje novih radnih mesta.

Ovaj projekat deo je ukupne saradnje dveju zemalja, u okviru koje je Nemačka od 2000. godine izdvojila za Srbiju 1,8 milijardi evra, od toga jednu milijardu evra u oblast zaštite životne sredine“ rekao je ambasador, izražavajući zahvalnost Ministarstvu zaštite životne sredine na saradnji.

Projekat „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena“ vredan pet miliona evra sa rokom realizacije do kraja 2020. godine, izraz je podrške Savezne Republike Nemačke unapređenju upravljanja otpadom i jačanju nacionalnih i lokalnih kapaciteta za razvoj cirkularne ekonomije u Srbiji.

Reč je o korišćenju otpada kao resursa, koji je do sada završavao na deponijama. Ukoliko radimo na tome da se od otpada zaradi, okrenućemo se ka cirkularnoj ekonomiji“, rekao je Klaus Šmit, direktor projekta.  

Ovaj koncept upravljanja otpadom prisutan je u Evropskoj uniji, gde je predviđeno da se do 2030. godine reciklira 65 odsto otpada, sa krajnjim ciljem da samo preostalih dva odsto otpada završi na deponijama i to kao inertni, bezopasni otpad, objasnio je Šmit.

„Da bi Srbija mogla da vidi rezultate uloženih napora, potrebna su ulaganja velikih investicija u ovu oblast, i mi u tome želimo da pomognemo“, istakao je.

Projektom „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena“ predviđa se unapređenje upravljanja otpadom u izabranim regionima tako da doprinosi ublažavanju klimatskih promena, pružajući podršku opštinama/regionima u planiranju upravljanja otpadom u skladu sa principima cirkularne ekonomije i ublažavanja klimatskih promena, kroz uvođenje primarne separacije otpada i praksi za smanjenje biodegradabilnog otpada, uz mogućnost izgradnje malih postrojenja za kompostiranje (kapaciteta do 2000 tona).

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %