Aktuelno

Susret dece i pripadnika SAJ-a

0 0
Read Time:2 Minute, 7 Second

Nakon posete Specijalističkoj jedinici Odreda Žandarmerije u Novom Sadu pre godinu i po dana, Fondacija Tijana Jurić je nedavno u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, organizovala drugu posetu dece bezbednosnim strukturama u zemlji. Ovaj put, deca su posetila Specijalnu antiterorističku jedinicu (SAJ) i Policijsku brigadu Policijske uprave u Beogradu.

Prisustvovalo je oko tridesetoro dece iz Osnovne škole „Čaki Lajoš“ u Bačkoj Topoli i Dečijeg sela „Dr Milorad Pavlović“ iz Sremske Kamenice.
Foto: Fondacija Tijana Jurić

U fokusu ovih organizovanih poseta su deca iz manjih sredina koja nemaju priliku da, po ugledu dece iz urbanih sredina, prisustvuju manifestacijama i pokaznim vežbama koje bezbednosne jedinice povremeno organizuju na trgovima gradova u Srbiji.

Tridesetoro dece iz Osnovne škole „Čaki Lajoš“ u Bačkoj Topoli i Dečijeg sela „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici, u pratnji svojih nastavnika i Igora Jurića ispred Fondacije Tijana Jurić, dočekala je državna sekretarka MUP-a, Biljana Popović Ivković.

„Posebno mi je drago što smo ove godine pozvali decu iz Dečijeg sela, jer veliki broj njih nije imao priliku da oseti roditeljsku ljubav i tu vrstu pažnje. Važno je da znaju da u zemlji, pored njihovih nastavnika koji se o njima staraju svakodnevno, postoje i one osobe koje brinu o njihovoj bezbednosti. Treba da znaju kome mogu da se obrate, ako se ikada nađu u nevolji. Zahvalnost dugujemo Ministarstvu unutrašnjih poslova koje je razumelo našu želju i pomoglo nam da još jednu ideju sprovedemo u delo“, rekao je Igor Jurić.

Službeni konji koji su deo čete konjanika pri ovoj jedinici.
Foto: Fondacija Tijana Jurić

Nakon odgledanog filma i prezentacije o SAJ-u, učenici su obišli spomenik poginulim pripadnicima te jedinice. Pripadnici specijalne jedinice priredili su prikaz vežbe sa dresiranim psima, a nakon toga, pod punom balističkom zaštitom, izveli su taktično-pokaznu vežbu dinamičkog upada u zaposednuti objekat.

Zadivljena sinhronizacijom pripadnika SAJ-a i njihovom uvežbanošću, deca su se ohrabrila i ubrzo sama razgledala lakooklopna vozila, postavljala pitanja i fotografisala se.

Pripadnici specijalne jedinice priredili su prikaz vežbe sa dresiranim psima, a nakon toga, pod punom balističkom zaštitom, izveli su taktično-pokaznu vežbu dinamičkog upada u zaposednuti objekat. Foto: Fondacija Tijana Jurić

U drugom delu posete Policijskoj brigadi Policijske uprave u Beogradu, prikazani su službeni konji koji su deo čete konjanika pri ovoj jedinici. Bila je ovo prilika da se deca na kratko nađu u ulozi konjanika, što je na njih ostavilo poseban utisak.

izvor: Fondacija Tijana Jurić

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %