Ekologija

SAKUPILI VIŠE OD 1.000 POTPISA ZA OČUVANJE PARKA

0 0
Read Time:2 Minute, 50 Second

Novosađanin Vladimir Mirkov obratio se Komisiji za predstavke i predloge u ime stanara Ulice Alberta Ajnštajna, iza koje je Nacrtom odluke o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije stanovanja „Avijatičarsko naselje” predviđena gradnja kvarta prizemnih zgrada sa pet spratova i potkrovljem.

Mirkov je naglasio da se oni ne protive tom projektu, već ideji da se novi stambeni objekti izgrade na javnoj zelenoj površini koju su tamošnji stanari pre više od 13 godina uredili i očistili od ambrozije i korova, zbog čega je i danas samoinicijativno održavaju.

– Na gradskom zemljištu smo tada napravili mini-park, izravnali ga, posadili tri reda sibirskog bresta, a pre dve godine i tri reda paulovnije – kazao je za „Dnevnik” Mirkov, dodavši da je njihov „projekat” nastao na inicijativu svih komšija, te da su prostor iza njihove ulice sami oplemenili. – Ranijim detaljnim urbanističkim planom ceo taj prostor je bio predviđen za zelene površine, tačnije za sportski park. Zbog mogućih promena, naša ideja je da se regulaciona linija gradnje tih objekata pomeri za 25 metara kako bi taj park tu i ostao. Mi bismo tako tu i dalje mogli da uživamo, a stanovnici našeg naselja bi mogli da nastave da dolaze.

Udruženi stanari te ulice prikupili su 978 potpisa meštana Avijatičarskog, ali i brojnih drugih gradskih naselja s inicijativom da se njihov mini park sačuva. Potpise su predali Mesnoj zajednici „Radnički” i Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove. Njihovu inicijativu je podržalo još nekoliko desetina meštana, pa ona danas broji više od 1.000 potpisa, ali kako kažu, biće ih još.

Naša ekipa se uputila u Ulicu Alberta Ajnštajna, gde smo razgovarali sa Pejom Ravlićem, koji nam je otkrio da su tamošnji stanari zaista udruženi i podržavaju međusobno jedni druge u realizovanju ideja. On je kazao da njihov park posećuju i stariji i mlađi, te da se, kada im vreme dozvoli, okupljaju i sede u parku. Neretko roštiljaju i organizuju različita druženja, što nam je potvrdio i Vladimir Mirkov, koji je kazao da je od ideje da naprave park iza njihove ulice do same realizacije prošlo samo tri dana. Kako smo saznali, drvorede je posadio jedan inženjer te su oni jednako raspoređeni na delu te parcele.

Čekaju ozakonjenje

Komisiji se juče obratila i Mirjana Preradov u ime stanara objekata u Ulici Mileve Marić sa predstavkom da se snimi desetak stambenih zgrada kako bi se ozakonile i legalizovale. Po rečima ove Novosađanke, u planovima njihovih objekata, koje je gradio Fond za solidarnu stambenu izgradnju, nema, a te površine su zavedene kao parcele. Zbog toga stanari tih objekata ne mogu da uknjiže svoje stanove dugi niz godina. Ona je naglasila da su se više puta obraćali nadležnima, ali da odgovora na njihov problem nije bilo. Komisija je najavila da će predstavku dalje proslediti Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove, te da će od njih zatražiti odgovor.

– Kupili smo kosilicu pa se redovno kosi, a ima i stanara koji leti zalivaju drveće i travu – objašnjava Mirkov. – Tu se naselio veliki broj ptica, dolaze nam često polupitomi fazani, navikli su na nas, ali i mi na njih. Ujutru nas budi cvrkut ptica. Mislim da bi stvarno bila šteta da se to uništi, pogotovo ako je moguće ostvariti neki kompromis.

Predstavnici Komisije za predstavke i predloge su saslušali problem koji je obrazložio Mirkov i najavili da će se obratiti Komisiji za planove kako bi se njihov slučaj dalje razmatrao.

V. Bijelić
Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić

Izvor: dnevnik.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %