Ekologija

Dan ptica i drveća

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Svaka osma ptica na svetu nalazi se pred izumiranjem, a na Crvenoj liste ugroženih vrsta, više je od 30 odsto procenjenih vrsta koje su pod pretnjom izumiranja.

10. maj se u svetu obeležava kao Dan ptica i drveća. Za nestanak retkih vrsta ptica, kao i drveća jedino je danas odgovoran čovek, koji se neodgovorno odnosi prema prirodi, flori i fauni.Nestajanje retkih vrsta, ali staništa trena da nam svima bude opomena da je krajnje vreme da se ozbiljnije pozabavimo zaštitom prirode, a ne samo da donesemo i usvojimo zakone i pravilnike o zaštiti prirode, a da krivolovcima niko ne može da stane na put.

Foto: http://www.palic-ludas.rs/sr/galerija/ptice#

Srbija je i jedna od potpisnica Međunarodne konvencije o biološkoj raznolikosti po kojoj se obavezala da će do 2020. godine povećati ukupnu površinu teritorije pod zaštitom na 10 odsto.

Prostor pod zaštitom u okolini SRP Ludaško jezero.

Zbog toga je bitno, da se podsetimo Dan ptica i drveća i ukažemo na intezivni razvoj industrije i drugih aktivnosti koje ugrožavaju životnu sredinu i bez milosti se odnose prema flori i fauni. Bespoštedna seča šuma, uništavanje prirodnih staništa dovode do toga da ptice ostaju bez gnezdilišta…

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %