Ekologija

Pančevo: obeležen Svetski dan šuma

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Javno preduzeće „Vojvodinašume“ i Šumsko gazdinstvo „Banat“ iz Pančeva obeležilo je Svetski dan šuma – 21. mart edukacijom učenika osmog razreda Osnovne škole „Isidora Sekulić“ što je podržao Pokret gorana i centar volontera Pančevo.
Šumsko gazdinstvo „Banat“ je na terenu Šumske uprave „Pančevo“ u Gradskoj šumi sprovelo pokazno upoznavanje učenika sa pošumljavanjem površine hrastom lužnjakaom. Poseban akcenat je stavljen na održivo korišćenje šuma, kao delu radova u planiranom gazdovanju šumama koje se zasniva na detaljnom sagledavanju stanja šuma kojima JP „Vojvodinašume“ gazduje. To za cilj ima očuvanje biodiverziteta i prirodne ravnoteže u ovom šumskom ekosistemu.

 

Prisutnim učenicima i goranima obratili su se mr Goran Vučetić, šef službe planiranja gazdovanja šumama, inž. Simo Travica, šef Šumske uprave "Pančevo", šumar Petar Slavnić i inž. Marius Olđa, samostalni referent za zaštićena područje i životnu sredinu
Prisutnim učenicima i goranima obratili su se mr Goran Vučetić, šef službe planiranja gazdovanja šumama, inž. Simo Travica, šef Šumske uprave „Pančevo“, šumar Petar Slavnić i inž. Marius Olđa, samostalni referent za zaštićena područje i životnu sredinu

 

Prisutnim učenicima i goranima obratili su se mr Goran Vučetić, šef službe planiranja gazdovanja šumama, inž. Simo Travica, šef Šumske uprave „Pančevo“, šumar Petar Slavnić i inž. Marius Olđa, samostalni referent za zaštićena područje i životnu sredinu. Od njih su ovi mladi mogli čuti više o značaju šuma za prirodu i čoveka i ukazali na potrebu očuvanja i obnavljanja šuma koje nam obezbeđuju kiseonik, usvajanjem ugljen-dioksida smanjuju koncentraciju ovog štetnog gasa u vazduhu, sprečavaju eroziju zemljišta i predstavljaju staništa za mnoge životinje.

 

Javno preduzeće "Vojvodinašume" i Šumsko gazdinstvo "Banat" iz Pančeva obeležilo je Svetski dan šuma - 21. mart edukacijom učenika osmog razreda Osnovne škole "Isidora Sekulić"
Javno preduzeće „Vojvodinašume“ i Šumsko gazdinstvo „Banat“ iz Pančeva obeležilo je Svetski dan šuma – 21. mart edukacijom učenika osmog razreda Osnovne škole „Isidora Sekulić“

 

Razgovaralo se i o raznovrsnost živog sveta u Gradskoj šumi pri čemu su osmaci pokazali dobro poznavanje faune i lanaca ishrane. U završnici ove aktivnosti učenici su upoznati sa pravilnim sađenjem drveća i imali priliku da sami zasade sadnice hrasta lužnjaka.

Osim iscrpnih informacija i prenošenja iskustva, za sećanje na obeležavanje ovog Međunarodnog dana šuma, od domaćina su dobili kačkete i priveske.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %