klimatske promene
Ekologija

“Lokalni razvoj otporan na klimatske promene”

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, i Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji potpisale su danas projektni dokument kojim i zvanično počinje realizacija petogodišnjeg projekta za “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene”.

Projektom koji je namenjen prilagođavanju lokalnog privrednog i društvenog razvoja na klimatske promene usmeriće se ukupno 12 miliona američkih dolara na inovativna rešenja za izazove smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, saobraćaja, inovativnih modela poslovanja, tehničkih i tehnoloških inovacija, a posebno na upotrebu informacionih tehnologija u ove svrhe.

Za učešće u projektu moći će da apliciraju, kako direktno lokalne samouprave, tako i druge zainteresovane strane kao što su preduzeća, naučno-istraživački sektor, civilni sektor i drugi, uz obaveznu saradnju i u partnerskom odnosu sa lokalnim samoupravama.

Prema rečima državne sekretarke Stane Božović, sredstva mobilisana iz različitih izvora, uključujući novoustanovljeni Zeleni fond pod okriljem Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Globalni fond za životnu sredinu (GEF), razvojnu pomoć Evropske unije, Švajcarske, Švedske ali i UniCredit Banke, te samih lokalnih samouprava u Srbiji, biće iskorišćena za promociju lokalnih partnerstava, koja pod vođstvom participirajućih opština mobilišu i resurse privrednih subjekata i organizacija civilnog društva.

Stana Božović_državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine_Steliana Nedera,_zamenica stalne predstavnice UNDP_i_Miroslav Tadic_portfolio menadzer u UNDP (1)

Stana  Božović i Steliana Nedera, potpisale su projektni dokument prepoznajući veliki uticaj klimatskih promena na lokalnu privredu, infrastrukturu, prirodne i druge razvojne resurse, one su najavile objavljivanje svojevrsnog izazova, kojim će se akteri lokalnog razvoja iz sva tri sektora, javnog, privatnog i nevladinog, pozvati da kandiduju inovativna rešenja za svojevrsnu “aklimatizaciju” lokalnog razvoja u svim njegovim dimenzijama.

Ministartstvo i UNDP saglasni su u tome da projekat predstavlja dobru osnovu da se prepoznaju i maksimalno angažuju nacionalni naučno-stručni i privredni kapaciteti u rešavanju izazova klimatskih promena u Srbiji, a posebno na nivou lokalnih samouprava. U skladu sa globalnim tendencijama, projekat predstavlja model za uvođenje i primenu inovacija na polju nauke i tehnike, kao i inovativnih modela poslovanja i finansiranja.

Republika Srbija posvećena je ispunjavanju međunarodnih obaveza u oblasti borbe protiv klimatskih promena, kao i usaglašavanju sa pravnim tekovinama Evropske unije u ovoj oblasti. U ovom kontekstu značajno je da je Srbija u procesu ratifikacije Sporazuma iz Pariza i da je započela izradu sveobuhvatne nacionalne strategije borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom. Ova dokumenta dugoročno usmeravaju razvoj Srbije ka smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i povećanju otpornosti na klimatske promene. Postizanje ovih ciljeva zahteva akcije na lokalnom nivou, a projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ predstavlja jedan od pionirskih koraka u tom pravcu.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %