Uto. avg 16th, 2022

 U predivnom subotičkom zdanju Gradske kuće u Velikoj većnici izvedena je predstava „Od raja do beznjenice“, koja govori o nesrećnoj ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski. Autor pozorišne drame, Zoran Subotički objašnjava da se predstava igra isključivo u dvorcima, salonima i salama reprezentativnih objekata, a ne u pozorištima.

Nastala je na Fantastu, Dvorcu Bogdana Dunđerskog, sa ciljem razvoja turizma i proširenja turističkih proizvoda opštine Bečej. Međutim, tematski i na svaki drugi način, predstava pripada Vojvodini. Predstavu smo izvodili u Tekelijanumu u Budimpešti, u Magistratu u Pančevu, Centru lepih umetnosti „Guarnerius“ u Beogradu, dvorcu „Kaštel“ u Ečkoj i mnogim drugim prelepim zdanjima. Predstava od “Raja do beznjenice” sastavni je deo jednog šireg projekta pod nazivom “Čudesni svet Dunđerskih”, čiji je cilj približavanje domaćoj i stranoj javnosti svih onih vrednosti koje je ostavila iza sebe jedna od najmoćnijih porodica Austro-Ugarske carevine, u ovom njenom delu. Projektom je predviđeno da se šira javnost upozna sa graditeljskim, ekonomskim i kulturnim vrednostima koje su ostale iza porodice Dunđerski”, istakao je autor predstave Zoran Dunđerski.

Sama predstava je deo projekta pod nazivom “Čudesni svet Dunđerskih”, čiji je cilj približavanje domaćoj i stranoj javnosti svih onih vrednosti koje je ostavila iza sebe jedna od najmoćnijih porodica Austro-Ugarske carevine u ovom njenom delu. U Subotici se po drugi put izvodi pomenuta pozorišna drama. Drama je postavljena kao trougao odnosa između – Laze i Lenke,Laze Kostića I Lazara Dunđerskog, Lenke i njenog oca.

Lazara Dunđerskog igra Miodrag Petrović.
Lazara Dunđerskog igra Miodrag Petrović.

To je jedna lepa priča sa puno tih emotivnih momenata, ali ona nije, kako bih rekao jeftinog karaktera, da je sada to neka „love stori“ koja može da se gleda kao nekakav oživotvoreni ljubavni vikend roman. Ovo je jedna vrlo ozbiljna predstava, sa jednom ozbiljnom teksturom ja bih rekao, zato što prosto Laza Kostić nije bio čovek koga možete da prikažete kao jeftinog zavodnika. Morate da vodite računa o jednom čoveku koji je bio nesporni genije“, istakao je autor Zoran Subotički.

U ulozi Lenke Dunđerski je Jovana Radovanović, Laze Kostića Ervin Hadžimurtezić.
U ulozi Lenke Dunđerski je Jovana Radovanović, Laze Kostića Ervin Hadžimurtezić.

U ulozi Lenke Dunđerski je Jovana Radovanović, Laze Kostića Ervin Hadžimurtezić, dok Lazara Dunđerskog igra Miodrag Petrović.

Za nas glumce možda zbog toga što je scenografija kao prava. Nismo morali da pravimo scenografiju. Ambijent svaki od tih sala, dvoraca mesta na kojima inače igramo daje neku svoju težinu, ali nekako ovo je specifično. Mi predstavu i izvodimo samo u ovakvim zdanjima i objektima, a ne u pozorištima. Subotička publika je odlična koja nosi predivnu emociju“, rekao je Ervin Hadžimurtezić, glumac.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.