Kultura i projekti

Sajdl: Nemojte publici činiti ustupke

0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second

Austrijski reditelj Urlih Sajdl na otvaranju 23. Festivala evropskog filma Palić prilikom dobijanja nagrade  “Aleksandar Lifka”, ocenio je: “ u vremenu kao što je današnje, u kojem se umetnost, pa i filmska, mere na osnovu toga koliko odgovaraju željama mase, ukusu publike i na osnovu kvota, reditelji moraju da pruže otpor”. Priznanje Sajdlu uručio je direktor Festivala Radoslav Zelenović pred mnogobrojnom publikom u Kongresnoj sali Velike terase u Paliću.

Zelenović je napomenuo da je Sajdl prvi put na Paliću lično, ali da je on deo ovog festivala na kojem su 2007. i 2012. njegovi filmovi prikazivani i nagrađivani. Sajdl je rekao da je za njega velika čast jer znači da je primljen u društvo velikih reditelja kao što su Angelopulos, Mencl, Zanusi, Vajda, Kusturica…

Otvaranje_Zelenovic, Sajdl, Banjac i Sijan

 

“Kada me pitaju da li snimajući razmišljam o publici, moj odgovor je – ne, a moj apel mladim rediteljima je: nemojte publici činiti ustupke, imajte poverenja u sebe, razmišljajte svojom glavom, jer samo onaj ko veruje u svoje ideje i zamisli uspeće da se ostvari, iako će morati da računa na gubitke, ali ako misleći o svom novom filmu počnete da mislite o publici, niste daleko od samocenzure”,  poručio je Sajdl.

 

Nagradu “Aleksandar Lifka” dobio je i srpski reditelj Slobodan Šijan, a ovo prestižno priznanje mu je uručila  predsednica Saveta Festivala Mira Banjac, pozdravljena burnim aplauzom, jednako kao i laureat.

“Sebe smatram rediteljem filmske komedije, a ova nagrada i njeno dodeljivanje meni i mom opusu na neki način budi nadu da će biti više smeha u evropskom filmu”, izjavio je Šijan.

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban je ocenio da je ocenio da Festival od 2003. i usmerenja na evropski film beleži stalni uspon, a poslednjih godina postaje najznačajnije filmsko odredište u regionu.

“Ovaj festival je za Subotičane posebno značajan ne samo zato što je utemeljio filmske vrednosti, već i zbog susreta sa umetnicima, kao i zbog pratećih programa u vezi sa ekologijom, muzikom, turizmom. Uprkos teškoćama nećemo dozvoliti da nestane. Naprotiv. Festival u Paliću ima više nego divnu publiku, dugu tradiciju i dobar glas, što je dovoljna osnova za njegov dalji rast”, istakao je  Laban.

23.Festival evropskog filma Palić održaće se od 16. do 22. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici. Biće prikazano preko 100 filmova raspoređenih u 13 programskih celina uz prisustvo velikog broja gostiju iz cele Evrope.

 

Cena jednodnevne ulaznice za 2 filma Glavnog takmičarskog programa iznosi 300 dinara, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Letnje pozornice od 16. do 22. jula 2016. godine od 20 časova do početka prvog i drugog filma. Cena jednodnevne ulaznice za reprize Glavnog takmičarskog programa je 200 dinara i može se kupiti na blagajni bioskopa Eurocinema. Cena jednodnevne ulaznice za 2 filma selekcije Paralele i sudari je 200 dinara, ulaznice se mogu kupiti na blagajni bioskopa Eurocinema (Otvoreni univerzitet Subotica) sat vremena pre početka projekcije. Ulaz na sve ostale programe je slobodan!

 

FEF Palić online:
Sajt – www.palicfilmfestival.com

FB strana – www.facebook.com/European-Film-Festival-Palić-141396132539008

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %