Kao i prethodnih godina, u okviru 23. Festivala evropskog filma Palić 2016, biće priređen ciklus „Novi mađarski film“. Tokom šest dana biće prikazano sedam filmova (naj)novije mađarske produkcije, ali, za razliku od prethodnih godina, projekcije će – umesto na Otvorenom univerzitetu – ovoga puta biti u Art bioskopu „Lifka“.

Tim povodom selektor „Novog mađarskog filma“ Zoltan Šifliš rekao je kako mu je sastavljanje programa išlo lako pošto je na raspolaganju imao veliki broj dobrih filmova: „U protekle dve godine mađarski filmovi su postizali velike uspehe na različitim međunarodnim festivalima. Mnogo stvaralaca, što srednje generacije što debitanata, pokazalo je talenat koji mnogo obećava. Može da se postavi pitanje da li je ovo možda novo zlatno doba mađarske kinematografije? Na ovo pitanje odgovor je dao filmski kritičar Đerđ Karpati: ‘Ovaj proces nije počeo danas ili pre dve-tri godine, ovo je trenutak kada je trud doneo ploda; mnogi uz komfor prate i putuju ovom trasom, uživaju u sjaju kojim ih obasjava zvezda uspeha, i nisu u pravu oni koji tvrde da je uspeh stigao iznenada, da je nastao tek tako. Proces je davno otpočet, dug je put mađarske kinematografije, bilo je potrebno mnogo da bi se stiglo do ove tačke; dugo je trajao period tišine koji je trebalo preći da bi se uspostavila stara slava’.“

Publika će moći da pogleda film „Mama i drugi ćaknuti iz porodice“ (Ibolja Fekete), generacijsku priču koja prati sudbine četiri generacije od početka devedesetih godina do prve decenije ovog veka. Majka-junakinja filma živela je 24 godine i 27 puta se selila u životu. Žena burne prirode, neobično obdarena da predoseti opasnost, spasavala je sebe i svoje od dva svetska rata, revolucije 1956. i mnogih drugih opasnosti, ali sve to ih nije obeshrabrilo. Zatim sledi film „Groznica u zoru“ Petera Gardoša, strastvena dirljiva priča koja obrađuje susret i ljubavnu priču roditelja i prevazilaženje životnih prepreka u Švedskoj za vreme Drugog svetskog rata, pa „Zero“ (Đula Nemeš) koji se bavi problematikom pčela koje masovno umiru od obližnjeg mobilnog predajnika. Pčelar anarhista pokreće teroristički napad protiv sistema da ih spase.

„Betonska buka“ (Ištvan Kovač) je film o mladoj devojci Dii koja se bavi kik-boksom i koja stoji pred najvažnijom utakmicom svog života. Zajedno sa svojim trenerom planira novu budućnost u Nemačkoj. Ali to može da se ostvari samo ako Dia pobedi. Međutim, ispostavlja se da je trudna. „Dete srede“ (Lili Horvat) slika devetnaestogodišnju devojku koja mora da postane majka četvorogodišnjeg deteta, a ni sama nije imala majku, odrasla je u domu za nezbrinutu decu. Uprkos samodestruktivnom ponašanju, Maja se bori da dobije starateljstvo za svog sina, jer ne želi da dete ponovi njenu sudbinu. „Naknadni život“ (Virag Zomborac) o Mojsiju, sinu sveštenika koji nikako ne može da udovolji zahtevima svoga oca i zbog toga se permanentno muči sa teskobama. Kada otac neočekivano umre od srčanog udara… „Ernelini kod Farkašovih“ (Sabolč Hajdu) je film koji prikazuje ljudske konflikte koji isplovljavaju na površinu prilikom ponovnog susreta članova dveju porodica, već odavno udaljenih jedni od drugih. Prisilno zajedništvo dveju porodica suočava ih sa novim tenzijama.

 

izvor press služba Festivala

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.