Kultura i projekti

Od ličnog do globalnog aktivizma

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Program Eko Dox 23. Festivala evropskog filma Palić predstaviće po izboru selektora Igora Toholja relevantne dokumentarne filmove na ekološke teme čiji su snaga i sugestivnost “zarazni” i podstiču na angažovano delanje! Prikazan u 195 zemalja u okviru bioskopske distribucije, “Sutra” (r: Cyril Dion i Mélanie Laurent) je dokumentarni film nastao iz potrebe nekoliko branilaca ekoloških prava, među kojima se svakako izdvaja Melani Loran, da učine nešto kako bi probudili svest ljudi o dramatičnoj ekološkoj situaciji u kojoj se nalazimo. Na dinamičan način koncipiran, ovaj svojevrsni ekspoze o sudbini planete Zemlje i svim ljudskom praksom stvorenim preprekama za njen opstanak, za razliku od mnogih prethodnika, sem pitanja nudi i odgovore koji bi mogli da se saberu u jedan: “Da, trebalo bi da se pokreneš i radiš zajedno sa nama da ovaj svet vrlo brzo ne propadne!”

"Sutra"!.
„Sutra“!.

“Sugar Blues” (r: Andrea Culková) govori o borbi jedne buduće majke protiv globalne „šećerne mafije” posle dijagnoze djabetesa. Postajući svesna da na svetu ne postoji mesto na kome se ne trguje šećerom autorka ovog filma započinje svoju petogodišnju borbu protiv „bele smrti“ sa ambicijom da pomogne sebi, svojoj porodici… ko zna, možda i čitavoj planeti? David protiv Golijata 21. veka na ekspresivan, duhovit i originalan način.

Borba protiv globalizacije!.
Borba protiv globalizacije!.

„Ovim filmom mi napadamo zaborav“

 

U maniru jedne prave male vizuelne simfonije, autori dokumentarnog filma “Rzav Veliki” Ivan Nikolić i Dobrica Mitrović ne samo da dokumentuju svoju ekspediciju tokom najčistije srpske reke Rzav, već ispunjavaju i zahteve angažovanog filma postavljajući pitanje: preti li ovoj reci katastrofa izgradnjom brane koja bi trebalo da olakša život okolnom stanovništvu ali i da zauvek promeni tok i život njenog ekološkog sistema?. “Planine u ogledalu: Altaj” (r: Alexandra Marchenko): Fascinantno iskustvo netaknute, drevne prirode u Altajskim planinama nam dokazuje da je moguće živeti u harmnoniji sa prirodom, osluškujući njen ritam čak i u današnjem informatičkom svetu. Stanovnici ovih predela u stepskom, planinskom i rečnom okruženju nas vode kroz ovaj, običnom smrtniku nepoznati krajolik, istovremeno demantujući tezu da su primitivna društva ona lišena tehnologije.

Netaknuta priroda.
Netaknuta priroda.

https://youtu.be/wK222dzNxMc

 

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %