Energetika

Predsednici šest mesnih zajednica tuže CEKOR

0 0
Read Time:3 Minute, 50 Second

CEKOR ne zastupa interese građana, već manipuliše meštanima, navodi se u saopštenju koje su potpisali predsednici  šest mesnih zajednica Drmno, Bradarac, Kličevac, Rečica, Babušinac i Maljurevac. Oni dalje navode da se ova nevladina organizacija lažno predstavlja kao zaštitinik interesa građana, dok u stvarnosti manipuliše ljudima.

Fotografija preuzeta sa sajta:  http://www.panoramio.com/photo/109958211
Fotografija preuzeta sa sajta: http://www.panoramio.com/photo/109958211

“Obraćamo se javnosti u ime građana mesnih zajednica Drmno, Bradarac, Kličevac, Rečica, Babušinac i Maljurevac i obaveštavamo javnost da se već duže vreme nevladina organizacija CEKOR (Centar za ekologiju i održivi razvoj) lažno predstavlja kao zastupnik interesa građana naših šest mesnih zajednica.Obmanjujući građane, a time i celokupnu javnost Srbije, CEKOR samo ispunjava svoje interese bez namere da ispuni obećanja koja predstavnici ove nevladine organizacije mesecima nude stanovnicima mesnih zajednica Drmno, Bradarac, Kličevac, Rečica, Babušinac i Maljurevac“, stoji u saopštenju koje su potpisali predsednici šest mesnih zajednica”, navodi se u saopštenju koje su potpisali predsednici navedenih šest mesnih zajednica.

Koordinator za održivi razvoj I energetiku u CEKOR-u, Zvezdan Kalmar  odbacio je optužbe, postavljajući pitanje odakle jednom interesovanje predsednika mesnih zajednica.

„Međutim, iz objavljenog teksta se jasno vidi da tzv. predstavnici građana iz seoskih naselja u okolini kopa Drmno zapravo nisu zabrinuti za zdravlje građana, a naročito dece u ovom selu niti za njihovu imovinu koja se sistematski uništava preko 20 godina pod uticajem kopa Drmno, odlagalištem na rubu sela, radom termo centrale Kostolac B, enormnim bukom i vibracijama od drobilane te enormnim brojem prolazaka kamiona ovog industrijskog kompleksa neposredno pored kuća građana. Njihova osnovna zamerka je što se bilo ko, uključujući i CEKOR, uopšte bavi tim pitanjima i što nastoji da dodje do promena u politici koje će biti zasnovane na vrednostima dobrobiti i najboljeg interesa građana Drmna i okoline.       CEKOR je pozvan od strane velike grupe nezadovoljnih, nesretnih, bolesnih, šikaniranih građana i građanki Drmna baš negde u ovo vreme prošle godine (2015), koji su nas zamolili da im pomognemo u ostvarivanju njihovog ustavnog i ljudskog prava na zdravu životnu sredinu, zdravlje, čistu vodu, život bez buke, vibracija, nepodnošljive prašine, te da im pomognemo u ostvarivanju njihovog prava da nesmetano koriste svoju imovinu (kuće i imanja) koja pucaju, i u nekim slučajevima se i ruše i da skupa sa njima pokušamo da ubedimo EPS i Vladu Srbije da je neophodno da se ovo selo raseli, posebno što se upravo kreće u definitivno zaokruživanje sela industrijskim kolosekom“, navodi se u saopštenju koje je potpisao Zvezdan Kalmar.On dalje objašnjava, da je CEKOR  zamolio građane da prikupe potpise za peticiju za raseljavanje da bi  videli kolika je opredeljenost građana i preko 350 punoletnih građana potpuno i nedvosmisleno odlučno da se što pre iseli sa svojih ognjišta. O situaciji i obavešten EPS, ali nije mnogo uradilo, tvrde u CEKOR-u.

Prijava skupa

“Praktično smo saznali da gotovo sve kuće u Drmnu imaju pukotine (neke tolike da su praktično neuslovne za život), da veliki broj građana pati od hroničnih bolesti i čestih obolevanja, da pate od nepodnošljivih uslova života te da preko 75% želi odmah ako je moguće da se seli odavde. Po mišljenju CEKOR-a to je tema kojom je trebalo da se bave brižni predstavnici lokalnih zajednica i da stanu pred svojih preko 75% sugrađana i da im objasne kako je to dobro za njih da ostanu da žive u Drmnu, na koji način će to da im poboljša život i zdravlje i da će taj ostanak da podari budućnost i dobrobit njihovoj deci.CEKOR je organizacija koja radi u interesu socijalno, ekonomski i ekološki održive Srbije, koja nije kreditima (do nivoa od preko 80% bruto nacionalnog dohotka) preopterećena, koja pomaže svojim građanima da izađu iz energetskog siromaštva te smanje svoju ovisnost o najdestruktivnijim oblicima energije postepenim prelaskom do 2040-te na obnovljive izvore energije. Građani, ali i EPS, treba da se zapitaju koji su interesi i razlozi zašto jedna mala grupa tzv. predstavnika mesnih zajednica nastoji da opstruiše ova dobronamerna i na zakonu zasnovana nastojanja i aktivnosti. Ipak, pozivamo predstavnike mesnih zajednica na otvoren, pošten, konstruktivan i čovečanski dijalog oko budućnosti naselja Drmno i da se pozabave stvarnim problemima svoga sela odnosno da pomognu da se legitimni zahtev građana i građanki Drmna čuje u EPSu i Vladi Srbije i da se konačno pristupi raseljavanju ovog sela“, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao Zvezdan Kalmar.

Međutim, predstavnici navedenih opština, smatraju da  članovi CEKOR-a pod plaštom zaštite životne sredine i promocije obnovljivih izvora, predstavljaju kao zaštitnici i traže novčana sredstva od stranih i domaćih donatora i raznih ministarstava, o čemu svedoče i krivične prijave koje su građani mesnih zajednica podneli protiv CEKOR-a.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %