Kultura i projekti

Festival evropskog filma Palić podržan od Evropske komisije

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Na poslednjem konkursu za filmske festivale programa Kreativna Evropa i potprograma MEDIA za podršku projektima iz oblasti audio-vizuelnih umetnosti, finansiranom od strane Evropske Komisije, Festival evropskog filma Palić je dobio sredstva u visini od 41.000€ za razvoj i unapređenje manifestacije, anvodi se u saopštenju  Festivala evropskog filma Palić.Ovo je prvi put da neka filmska manifestacija iz Srbije dobije podršku na ovom konkursu, budući da je naša zemlja postala punopravni član ove institucije u decembru 2015. godine. U konkurenciji od 108 filmskih festivala iz Evrope FEF Palić je ušao među 30 kojima su ova sredstva dodeljena.

 

U obrazloženju stručnog tima koji je vrednovao pristigle projekte piše:

“Ovo je veoma uticajan festival od javnog značaja koji predstavlja širok spektar filmova. Godišnje aktivnosti na polju medijske prisutnosti i filmske edukacije su snažne. Umetnički nivo filmova je izuzetno visok, organizacija festivala efikasna u cilju stvaranja snažne oaze evropskih filmova.”

Festival evropskog filma Palić se u evropskim okvirima već godinama prepoznaje kao kulturna manifestacija visokog kvaliteta i značaja o čemu svedoče svetske, regionalne i domaće premijere najznačajnijih filmskih ostvarenja evropskog kontinenta.

Festival evropskog filma Palić 2011.godine.
Festival evropskog filma Palić 2011.godine.

“ Takav trend se na žalost ne primećuje u našoj zemlji budući da se iz godine u godinu podrška države rapidno smanjuje što ne ostavlja prostor za prirodan rast i napredak. U takvom raspoloženju se dočekuje i radosna vest o podršci od strane Evropske Komisije i potprograma MEDIA, jer se ujedno radi o obavezi da se dostignuti nivo održi i u velikoj meri unapredi. Uz ovogodišnje smanjenje sredstava za finansiranje od strane državnih institucija, i to 25% od strane Grada Subotice i gotovo 70% od strane Sekretarijata za kulturu pokrajine Vojvodine, svako unapređenje i rast kvaliteta može se smatrati ozbiljnim izazovom. Ono što smo sigurni jeste da kvalitet i aktuelnost programa Festivala evropskog filma Palić i dalje ostaje prioritet i da od takvog kursa ne odstupamo“, navodi se u izjavi Saveta Festivala evropskog filma Palić.

 

Predstojeće, 23. izdanje Festivala, održaće se od 16. do 22. jula kraj jezera Palić i u Subotici. Spisak podržanih festivala od strane programa Kreativna Evropa možete pronaći ovde – http://bit.ly/23urbRi

 

 

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %