Aktuelno

Ekološka grupa došla do tajnih dokumenata

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Jorgo Ris direktor “Grinpisa EU” istakao je da su došli do dokumeneta iz tajnih pregovora TTIP leaks analysis (Transatlantsko trgovinsko i investiciono partnerstvo).Na sajtu Grenpisa mogu da se skinu dokumenti, koje je ekološka grupa  dobavila.

Dokument Nacional Treatment and Market Acces for Goods je predloženi sporazum o slobodnoj trgovini između EU i SAD u užem smislu, a uključuje države kao što su: Kanada, Meksiko i zemlje kandidatkinje za ulazak u EU kao i članice EFTE (Evropska slobodna trgovinska zona), piše Blic.

 

Tajni dokument TTIP
Tajni dokument TTIP

Trinaesta runda pregovora održana je nedavno, a Evropska Komisija se nada da će postići dogovor do kraja ove godine.

„Grinpis“ navodi kako dokumenta otkrivaju da SAD žele da zamene „princip predostrožnosti EU“ sa potencijalno štetnim proizvodima sa manje strogim američkim pristupom, koji ima za cilj da upravlja rizicima, a ne da ih izbegava u potpunosti.

„Grinpis“ navodi da se TTIP dokumenta ne odnose na globalne obaveze da se smanji emisija CO2, kao što je dogovoreno na samitu u Parizu o globalnom zagrevanju.

Postoji takođe i široko rasprostranjena zabrinutost u EU o ulozi trgovinskih sudova, koji su nezavisni od nacionalnih, gde firme mogu da tuže Vladu po pravilima Svetske trgovinske organizacije. To je jedno od najbolnijih pitanja u pregovorima TTIP.

Austrijski kancelar Verner Fajman istakao je  povodom objavljivanja dokumenata o pregovorima u vezi sa sporazumom o slobodnoj trgovini između Evropske unije i SAD (TTIP), da tom sporazumu Austrija trenutno zasigurno ne može dati pristanak, piše Blic.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %