Aktuelno

Prvi maj obeležen protestima

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

U mnogim gradovima širom planete Prvi maj je obeležen mirnim protestima i šetnjama. Radnici ponovo traže svoja prava i život dostojan čoveka.

U organizaciji Levog samita Srbije održan je prvomajski protest u Beogradu.Protest je organizovan kako bi se istakla potreba borbe za prava radnica i radnika koja su pod kontinuiranim udarom u Srbiji već više od 25 godina. Ovo je naročito vidljivo u poslednjim slučajevima kršenja radnih prava u privatnim kompanijama koje posluju u Srbiji.

Protest u Beogradu.Foto: Robert Fai.
Protest u Beogradu.Foto: Robert Fai.

Na Trgu Republike u Beogradu okupilo se nekoliko stotina ljudi. Uz obeležja Levog samita Srbije prisutni su nosili brojne transparente sa parolama upućenim protiv mera štednje, privatizacije, kapitalizma, fašizma i patrijarhata. Protestni skup je počeo pesmom „Padaj silo i nepravdo“ nakon čega su sledili govori. Lidija Vasiljević je ispred Levog samita Srbije pozdravila okupljene, skrenula pažnju na ugrožena radna prava u Srbiji. Ona je ujedno uputila poruku solidarnosti sestrinskim levim organizacijama u Makedoniji koje trpe represiju od vlasti u toj državi. Olga Dimitrijević, dramaturškinja, se osvrnula na jučerašnje proteste parlamentarne opozicije i okarakterisala ih kao prirodni savez građanske ideologije i desnice. Dimitrijević je naglasila da skup Levog samita Srbije predstavlja zajedničku borbu svih pojedinačnih progresivnih grupa (radničkih i manjinskih, driskriminisanih). Marija Perković, aktivistkinja, pozvala je na klasnu solidarnost radnica i radnika.

U svom prvomajskom proglasu Levi samit Srbije ističe da je demokratija svedena na izbore, a postojeće partije manje ili više vode istu politiku, zbog čega je prvomajski protest pre svega zahtev za promene političkog sistema kojima će biti omogućeno efikasno i direktno učestvovanje svih u donošenju političkih odluka.

Da li ponovo treba da se borimo za radnička prava?.Foto: Robert Fai.
Da li ponovo treba da se borimo za radnička prava?.Foto: Robert Fai.

Po rečima organizatora radništvo se nalazi u katastrofalnoj situaciji. Rast nezaposlenosti i nesigurnosti rada, opšte osiromašenje, rasprodaja nekadašnje javne imovine, urušavanje zdravstva, školstva i socijalne zaštite, rezultat je volje političkih i ekonomskih elita, a ne volje najvećeg dela stanovništva – poručuju organizatori skupa.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %