Ljudska prava

Odnosi Srbije i Mađarske na istorijskom maksimumu

0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second

Srbija može da bude primer drugim državama u  pogledu rešavanja manjinskih pitanja, istaknuto je na  5.sednici Mešovite međuvladine komisije Srbije i Mađarske o nacionalnim manjinama.

“ Mi smo ponosni kako se odnosimo prema našim manjinama i nadamo se da će se ostale zemlje tako ponašati prema srpskoj manjini. Verujem da bi obe zemlje bile siromašnije da nema Srba, odnosno Mađara“ zaključio je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin.

Ištvan Pastor, Aleksandar Vulin, Nenad Ivanišević i Ferenc Kalmar. Foto: Subotica.com
Ištvan Pastor, Aleksandar Vulin, Nenad Ivanišević i Ferenc Kalmar. Foto: Subotica.com

 

Prvi čovek SVM-a i predsednik Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor se složio da  od dobrih odnosa između sve zemlje, imaju koristi i Srbi u Mađarskoj, ali i Mađari u Srbiji. Pastor je i dodao da ovako dobar odnos dveju država može da se zahvali dobrim odnoosima dva premijera i sve vlade, ali i manjinskih zajednica u ove države.

“ Mi nemamo nove zaheve u odnosu na ono što smo do sada govorili kao otvoreno pitanje. U politici rešavanje jednog pitanja nije rešavanje zauvek, nego rešavanje pitanja istovremeno nosi nove zadatke“, rekao je Ištvan Pastor.

Koopredsedavajući Komisije sa srpske strane dr Nenad Ivanišević kazao je da pomaka ima, zbog zalaganja vlada Srbije i Mađarske na poboljšanju  i unapređenju položaja manjinskih zajednica u državama.

“Zahvaljujem se na istorijskoj odluci mađarske Vlade na dodeli finansijskih sredstava za projekte srpske zajednice i vraćanju imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi. To su važne odluke, a sa kolegama iz Mađarske razgovaraćemo i o drugim pitanjima, koja možemo zajedno otvoriti i zatvoriti i time poboljšati položaj dve zajednice. Očekujemo, da, po mogućnosti, budemo bolji od evropskih standarda, da uradimo više od onoga što nam nameću pregovori sa EU, da pokažemo da je srpsko društvo inkluzivno i da će neko ko je druge nacionalnosti ili verske pripadnosti uvek imati najviši stepen zaštite”, dodao je dr Nenad Ivanišević, koopredsedavajći Komisije sa srpske strane.

Centar za regionalizam ocenio je ds ima manje međuetničkih incidenata.

Njegov kolega, koopredsedavajući Komisije sa mađarske strane,  Ferenc Kalmar  osvrnuo se na istorijske činjenice, objašnjavajući da kroz istoriju obe države su jedna drugoj nanosile bol, ali da je to iza njih i da želi da izgradi novu Evropu.

“Evropa se susreće sa velikim izazovima po pitanju ekonomije, migracija, kulture, koji dolaze iz Kine, Indije i drugih zemalja. Pojedinačno sve te izazove nećemo moći da rešavamo, a ako u Evropi budemo trošili energiju na sukobe Mađarske i Srbije ili Austrije i Italije, nećemo imati dovoljno snage da rešavamo šire probleme”, kazao je koopredsedavajući sa mađarske strane, Ferenc Kalmar.

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %