Ekologija

Ekolozi se kažnjavaju za brigu o okolini

0 0
Read Time:3 Minute, 24 Second

Nastavnik Dragan Pećurica iz Bačke Topole  je 17-ti put za redom održao protest zbog zađenja u mestu gde on živi. Iako je bilo izuzetno hladno, njegovi „ekološki saborci“, prijatelji i zainteresovani građani  okupili se ispred Robne kuće „Panda” u Bačkoj Topoli 17.janura 2016.godine kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog nebrige o životnoj sredini. Inicijator skupa je nastavnik Dragan Pećurica, koji je oglašen krivim za narušavanje ugleda firme Žibel. „Nema povlačenja ni predaje“, slogan je pod kojim se održavaju skupovi.

 

Pećuricu su podržali i ekološki aktivisti iz Crvenke.

Pećurica: Ekolozi se kažnjavaju

Pećurica objašnjava da neće odustati od borbe.

„Protestujem jer smrad i opšta zagađenost i dalje postoji u Bačkoj Topoli. Postojeći zakoni, počev od Ustava Srbije nam garantuje zdravu životnu sredinu. Pregaženi smo na svim mogućim frontovima, zagađivači gaze i pljuju po tim zakonima i Ustavu Srbije, jer se očigledno na njih tih zakoni i Ustav ne odnose.Svi doneti zakoni, poput Zakona o javnom redu i miru i Zakona o inspekciji odnose se uglavnom na građane…Guši se javna reč, više niko neće smeti ništa da kaže.Gde je tu demokratija, jer je ovo demokratska zemlja?!. Ne mogu da shvatim šta se dešava u našoj zemlji, ne smem ništa reći, jer za svaku izgovorenu reč koja se ne svidi nekome bićemo kažnjeni, a što nas truju  i zagađuju nikome ništa.Zagađivači su čak i nagrađivani. Kakva su to prava u kakvoj zemlji živimo“, rekao je za Subotičke novine Dragan Pećurica.

Pećurica zajedno sa Ekološkom patrolom.
Pećurica zajedno sa Ekološkom patrolom.

Osnovni sud u Subotici 5.11.2015. godine doneo je presudu kojom se Dragan Pećurica proglašava krivim „što je u nameri narušavanja poslovnog ugleda privatnog tužioca, u vremenskom periodu od novembra 2014. godine do 6. februara 2015. godine, javnim istupima putem internet stranice mojabackatopola.blogspot.com iznosio neistinite podatke o poslovanju privatnog tužioca i to što je navedeno na internet stranici objavio“, navodi se u presudi Osnovnog suda u Subotici. U odluci Osnovnog suda u Subotici navodi se da treba da plati iznos od 30.000 dinara i sudske troškove u iznosu od 150.000 dinara. Bez obzira na to, on ne odustaje od borbe za zdravu životnu sredinu, koja je svakom građaninu Srbije garantovana Ustavom. Bez obzira na presudu, Pečurica je rešen da ne odustaje od svoje borbe. Podršku su mu pružili i ekološki aktivisti iz okolnih mesta.

Presuda Osnovnog suda u Subotici.
Presuda Osnovnog suda u Subotici.

Sledeći skup zakazan je za 17-ti februar.

A Pećurica, nije jedini ekološki aktivista koji je zbog svoga rada se našao na meti zagađivača. Poznati ekološki aktivista, Đuro Vavroš sa Krivaje je tužen jer je zasadio oko 2000 sadnica. U ovoj bešumnoj Vojvodini umesto da neko bude nagrađen za podizanje zasada, se kažnjava.

Krivična prijava protiv Đure Vavroša

Đura Vavroš, predsednik Ekološkog udruženja Hrast  iz Krivaje,  dobitnik Zelenog lista za 2013. godinu, okrivljen je da je počinio krivično delo narušavanja poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti Privrednog društva za proizvodnju, trgovinu i usluge d.o.o. Krivaja.
Vavroš optužen je, iz Člana 239 stav 1 Krivičnog zakona, zbog navodnog iznošenja neistinitih podataka i neistinitog poslovanja privatnog tužioca, a u vezi sa navodnim uzurpiranjem državnog zemljišta i nanete štete tom privrednom društvu.

„Građani Mesne zajednice Krivaja posadili su vetrozaštitni pojas, za koji smo dobili dozvolu od Skupštine opštine Bačka Topola. Za ovaj vetrozaštitni pojas sami smo odnegovali sadnice i organizovali sađenje. Kada je zaštitini pojas uništen mi smo to prijavili policiji. Mene sada optužuju da sam narušio ugled kompanije, koja je od SO Bačka Topola dobila starateljstvo nad Pilakovom dolinom, i neadekvatno se starala u prethodnom periodu.Neko sme da uništava životnu sredinu i zdravlje ljudi, a mi ne smemo da kažemo da je izoran vetrozaštitni pojas koji smo posadili, da nam je zagađeno zemljište, voda i vazduh“, kaže Đura  Vavroš.
Tužilac se poziva na emisiju „E to je Đura posadio“.

 

Sada se postavlja pitanje kako to da ekolozi budu kažnjavani, a ne oni koji zagađuju prirodu, trudu vodu i vazduh?!.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %