Talibani uskratiji prava ženama u Avganistanu.
Feminizam

Talibani uskratili nova prava ženama

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Talibani zadali novi udarac ženama. Zabranom kozmetičkih salona, talibanska administracija u Avganistanu iznova narušila je prava žena. Doneli su odluke koje unazađuju njihovu slobodu i nezavisnost. Ova kontroverzna mera, koju je saopštilo Ministarstvo za moral, izazvala je žestoku osudu stranih vlada i zvaničnika UN. Oni su već izrazili svoje nezadovoljstvo zbog sve većih ograničenja koja se nameću ženama otkako su talibani preuzeli vlast.

Talibani guše prava ženama

Nažalost, ovo nije prvi put da talibani guše prava žena. Prošle godine, većina srednjih škola za devojke bila je zatvorena, a ženama je zabranjen pristup univerzitetima i rad u oblasti humanitarne pomoći. Kozmetički saloni su postali simbol slobode i samopouzdanja za mnoge žene u Kabulu i drugim gradovima Avganistana nakon što su talibani svrgnuti sa vlasti krajem 2001. godine. Međutim, od njihovog povratka na scenu pre dve godine, saloni su bili primorani da ostanu otvoreni, ali su morali da se prilagode novim uslovima, skrivajući natpise i prozore.

Reakcije zapadnih vlada i međunarodnih organizacija jasno ukazuju da su ova nova ograničenja za žene neprihvatljiva i da predstavljaju prepreku ka međunarodnom priznanju talibanske administracije. Dok talibani tvrde da poštuju prava žena u skladu sa svojim tumačenjem islamskog prava i avganistanskih običaja, ove mere svedoče o suprotnom. Uzimajući u obzir sve korake unazad u ostvarivanju ženskih prava, postavlja se pitanje koliko će dalje talibanska administracija ići u svojim naporima da zadrže kontrolu nad životima žena.

Žene u Avganistanu se hrabro bore za svoja prava

Uprkos ovoj mračnoj situaciji, postoje žene u Avganistanu koje se hrabro bore za svoja prava i slobodu. Njihova hrabrost i otpornost trebaju biti prepoznati i podržani, kako bi se stvorila nada za budućnost žena u zemlji. Kreativnost i snaga koju žene donose u kozmetičke salone predstavljaju više od površinske lepote – one su simbol slobode izražavanja, samopouzdanja i jednakosti. Ovaj potez talibanske administracije treba posmatrati kao još jedan izazov koji žene u Avganistanu moraju prevazići, a zajedno s njima, celi svet treba podržati njihove napore za promenu.

Dok talibani možda misle da mogu sputati žene. Istina je da snaga i hrabrost žena prevazilazi svaku prepreku. Ovo je trenutak da se globalna zajednica ujedini i pruži podršku ženama Avganistana. Talibanska zabrana kozmetičkih salona ne sme ostati neprimećena. Treba osnažiti žene, omogućiti im pravo na izbor i izgraditi svet u kojem se njihov glas čuje i poštuje. Samo tada ćemo moći da ostvarimo pravi napredak ka jednakosti i pravdi za sve žene, bez obzira na njihovu nacionalnost ili okolnosti u kojima se nalaze.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %