Škotsko goveče novi stanovnik Zoovrta Palić.
Ekologija

Škotsko goveče stiglo u Zoovrt Palić

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Škotsko goveče novi ljubimac posetilaca. Od početka godine u jednom od najlepših Zooloških vrtova u Srbiji sve e više novih vrsta, ali i prinova. Nedavno je porodica škotskih goveda stigla je iz Crvenke na Palić. Reč j o poklonu domaćina koji sui h čuvali kao ljubimce.

“Crni mužjak rođen 2019. godine, sa smeđom ženkom rođenom 2020. godine i njihovim mladima. Vrlo brzo su postali miljenici svih zaposlenih , zbog čupave dlake i šiški koje im prekrivaju oči. Posetioci ih mogu videti u ispustu desno sa pasarele, sa alpakama, pored podolskog goveda i lemura”, objašnjava direktorka Zoološkog vrta Palić Sonja Mandić.

Škotsko goveče planinska rasa goveda

Inače, Škotsko goveče je ruralna planinska rasa goveda. Ima dugačke rogove i dugu rundavu dlaku. Postoje dva tipa – manji ostrvski tip, koji je uglavnom crne boje, i veći kopneni tip, najčešće braonkaste boje. Boja dlake može da varira između crvene, crne, braon, žute, bele i sive.

“Ova goveda imaju neobično dvoslojno krzno – spolja se nalazi masna dlaka  koja prekriva vunastu poddlaku. Ovo ih čini dobro prilagođenim planinskim uslovima gde su kiše obilne, a vetrovi jaki. To ih ujedno čini i manje tolerantnim na vrućine u odnosu na druga goveda„, rekla je direktorka Zoovrta i dodaje:

Njihovo umeće u pronalaženju hrane omogućava im da prežive na strmim planinama gde se hrane biljem koje druga goveda izbegavaju, a rogovima iskopavaju i sneg ne bi li našla zavejano bilje. Imaju jasno struktuiranu hijerarhiju koja umanjuje agresiju u krdu. Dominantnost jedinke zavisi od starosti i pola, pri čemu su stariji dominantniji od mlađih, a mužjaci od ženki”, dodaje Mandić.

Razmnožavaju se tokom cele godine, ali najčešće u maju i junu. Prvo mlado ženke otele sa 2-3 godine starosti.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %