Ekologija

Nastradao još jedan beloglavi sup iz Srbije

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Nastradao još jedan beloglavi sup iz Srbije. Ženka beloglavog supa iz Srbije, Mirna, pronađena je mrtva u Saudijskoj Arabiji.

„Još jedan sup sa Uvca nađen je u petak, 30. decembra 2022.godine, uginuo na Bliskom istoku. Reč je o supu Mirna, koja se izlegla 2021. godine na Uvcu. Imala je crvenu oznaku 36. Mirna je sa stene Kučki krš. Dobila je ime po izuzetno dobrom ponašanju prilikom markiranja“, rečeno je u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica u Srbiji.

Uzrok uginuća Mirne nije poznat. Pronađena je na lokaciji 70 kilometara udaljenoj od grada Abha u Saudijskoj Arabiji. Prešla je 3.972 kilometara od rodnog Uvca.

U Fondaciji navode da svake godine jedan broj mladih srpskih supova strada tokom migracija.

Procenjuje se da se oko 30 ovih ptica ne vrati zbog krivolova. Kao i zbog trovanja, naletanja na električne stubove i vjetrenjače.

Krajem 2021.godine stradao beloglavi sup Milan

Krajem 2021.godine, stradao je i beloglavi sup Milan. Ova ptica pogođena je metkom i uginula je u Siriji.

Mediji su tada pisali da beloglavi sup Milan, koji je ranjen u Siriji pored mesta Al Swayda, uginuo nakon nekoliko dana. Milan, je bio mlada ptica grabljivica koja je iz kolonije Radoinja kod Nove Varoši odletela gotovo 2 hiljade kilometara na put  do Sirije. Tamo je i nastradala. Populacija ovih jedinki u Srbiji je stabilna.Mešutim, svake godine strada skoro 30 ptica, kažu stručnjaci.Beloglavi sup Milan je identifikovan na osnovu markice. Kao i broja koji je beloglavi sup imao na nozi. Orintolozi su utvrdili da se radi o ptici koja je rođena i markirana u Radoinji kod Nove Varoši.

Primećeno je veliko raseljavanje beloglavih supova

Uprkos činjenici da se na Uvcu izleže sve više jedinki, primetno je veliko raseljavanje supova po Balkanu i Bliskom istoku. Stručnjaci su procenili da se oko 30 supova ne vrati nakon prvog leta zbog krivolova, trovanja ili naletanja na električne stubove i vetrenjače. Zato zaštita ptica koje se sele ne zavisi samo od napora Srbije da očuva ovu vrstu. Treba da se poveća i stepen zaštite u drugim zemljama.Pogotovo ukoliko je na niskom nivou.

izvor:021.rs/ppmedia

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %