Kultura i projekti

Novi filmski festival “Petra”

0 0
Read Time:3 Minute, 15 Second

Novi fimski festival “Petra”, predstavio je svoj organizacioni tim. Govorili su: Natalija Avramović, Mihaela Stamenković i Ljubinka Stojanović. Isto tako, filmovima koji su prikazani predhodnog dana govorili su : Stefano Viali, glumac u filmu “Vesele devedesete”, Miša Mogorović, srpski manjinski koproducent ovog filma. Zatim, Kristine Kutajh Torph, glumica iz filma “Muka mi je od sebe”, Ivica Vidanović, reditelj filma “Luča”. Kao i Dijana Metlić, autorka knjige “Stenli Kjubrik: Između slikarstva i filma”.

Stefano Viali, glumac u filmu “Vesele devedesete”.

Stefano Viali, glumac u filmu “Vesele devedesete” koji je van konkurencije prikazan u Glavnom takmičarskom programu. O esenciji ovog ostvarenja je rekao:

“U ovom filmu važna je priča o adolescenciji, jer svaki adolescent želi da pokrene sopstvenu revoluciju. Ova priča nam je govorila da je revolucija završena. Njeni akteri rođeni u vreme posle Drugog svetskog rata, u vreme rađanja evropskih integracija. Obećan im je period mira i slobode. Znamo da nije tako, i da za to moramo da se borimo svakog minuta“.

Kristine Kujath Thorp, glumica iz filma “Muka mi je od sebe”.

Kristine Kujath Thorp, glumica iz filma “Muka mi je od sebe”, govorila je o načinu na koji je iznela kompleksnu rolu glavne junakinje filma Signe:

“Trebalo mi je vremena da shvatim njen apsurdni način razmišljanja. Kada glavni protagonist nije dopadljiv, čak i u životu. Za takvu osobu pokušavamo da pronađemo izgovore u njenoj prošlosti. Ali mislim da je, u ovom slučaju, društvo napravilo Signe takvom kakva jeste. Dosta smo govorili o tendencijama u društvu i tome kako smo sve više u potrazi za pažnjom i empatijom.Kako radimo sve te lude stvari samo da bismo bili viđeni i voljeni. Ovo je ekstremna verzija toga”.

Ivica Vidanović, reditelj filma “Luča”.

Fim Luča prikazan van konkurencije

Ivica Vidanović, reditelj filma “Luča” prikazanog van konkurencije u selekciji “Paralele i sudari”, osvrnuo se na vezu ovog ostvarenja sa crnogorskim filmom “Iskra”:

“Veza je prilično organska jer sam bio koproducent tog filma i pomogao mu da se pojavi, a ostali su isti scenaristi. Ovaj film je novo čitanje. Crna Gora je imala revoluciju koja se desila kao otpor komunizmu s kraja osamdesetih. Mislim da su se mnogo radikalnije stvari dešavale u Srbiji u drugoj polovini devedesetih, na prelasku u neko novo doba. Video sam neke sličnosti i malo radikalizovao film.”

Dijana Metlić, autorka knjige „Stenli Kjubrik: Između slikarstva i filma“,

Dijana Metlić, autorka knjige „Stenli Kjubrik: Između slikarstva i filma“, predstavila je novo izdanje tog dela: “Ovo je drugo dopunjeno izdanje. Prvo je objavljeno za Filmski centar Srbije 2013. godine, neposredno pošto sam odbranila doktorsku tezu. Nakon deset godina dobila sam poziv Miroljuba Stojanovića, urednika izdavačke delatnosti FCS-a, i on je bio jako entuzijastičan da probam da kažem nešto novo o Kjubriku, s obzirom na ovu vremensku distancu”.

Avramović: Inspirisana sam feminističkim festivalom

Natalija Avramović, direktorka i selektorka novog filmskog festivala „Petra“, čije je prvo izdanje najavljeno za decembar ove godine u Dvorani kulturnog centra Beograda. O ideji za pokretanje te manifestacije je rekla:

“Bila sam inspirisana feminističkim filmskim festivalom u Rejkjaviku na Islandu, gde sam bila u januaru ove godine. Jako mi se svideo koncept festivala, susret žena rediteljki i razgovori sa njima. Došla sam na ideju da bi bilo dobro i u Srbiji da napravimo ovakav festival. Da bude međunarodni i takmičarskog karaktera”.

Natalija Avramović najavila je da će se sedam filmova takmičiti u kategoriji dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, a za otvaranje je najavljeno dokumentarno ostvarenje “Rudarke” rediteljki Marije Đoković i Nataše Janković.

Šestog festivalskog dana, u četvrtak 21. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvaranje „Blizu” reditelja Lukasa Donta, a u 23h film “Pušenje izaziva kašalj” Kventina Dupjua. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi „Anadolski leopard” Emrea Kajisa i “Stric” Davida Kapaca i Andrije Mardešića. Festival je prilika da se promovišu i ekološki dokumentarci. Festival ima organizovan niz radionica.

Foto: Damir Vujković

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %