Dogadja s temom „Glas za prirodu“ je organizovan u saradnji sa afričkim medijskim partnerima. Cilj je jačanju zaštite životne sredine i promovisanju deljenja mogućnosti zelenog razvoja izmedju Kine i Afrike.

Kineska medijska grupa (CMG) je objavila da je povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, 5. juna, u Najrobiju da je pokrenula medijsku akciju za zaštitu životne sredine Kine i Afrike.

Ceremoniji otvaranja prisustvovalo je više od 30 predstavnika, uključujući lidere iz nekih afričkih zemalja. Kao i predstavnike iz medjunarodnih organizacija, kao što su UNEP, UNDP, UNICEF i WWF.Kao i profesionalnih institucija za zaštitu životne sredine i vodećih medija iz mnogih afričkih zemalja.

Ambasador Kine u Keniji i stalni predstavnik Kine pri Programu UNEP i Programu UN za ljudska naselja, Džou Pingdjijan prisustvovao je ceremoniji kao specijalni gost.

Direktorka Odeljenja za ekologiju Programa UNEP, Suzan Gardner, rekla je da je jedan od ciljeva implementacija medjunarodnih politika za zaštitu životne sredine. U sladu sa mogućnostima i i prioritetima zemalja u razvoju.

Ona je rekla da je počastvovana što je UNEP pozvan da učestvuje u ovoj zajedničkoj medijskoj akciji Kine i Afrike. Gardner  je ocenila da mediji mogu „privući pažnju javnosti prema zanemarenim ekološkim pitanjima i izneti nepristrasne činjenice“.

Na ceremoniji otvaranja, CMG i vodeći mediji iz mnogih afričkih zemalja, zajednički su objavili inicijativu „Glas za prirodu“. Oni su apelovali na kineske i afričke medije da se udruže. I na taj način promovišu javnu razmenu i medjusobno učenje o konceptima i akcijama zaštite životne sredine. Kako bi zajedno doprineli zamahu zelenog razvoja, izgradnji kinesko-afričke zajednice sa zajedničkom budućnošću na visokom nivou.

izvor: zelena srbija

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.