Danas slavimo Dan planete Zemlje. Tim povodom se Privredna banka Zagreb, Banca Intesa Beograd, Intesa SanPaolo Slovenija i Intesa SanPaolo Bank Albania zajedno s drugim ograncima Intesa SanPaolo grupe, priključuju WWF-ovoj inicijativi podizanja svesti o ključnom ekološkom problemu – ubrzanom gubitku biološke raznovrsnosti.

 U 50-ak godina smo izgubili 68% populacija sisara, ptica, gmizavaca, vodozemaca i riba. To je veoma zabrinjavajuća brojka. Iz tog razloga organci Intesa SanPaolo grupe koriste ovaj dan kako bi podstakle korisnike svoje banke na odgovorno i održivo ponašanje, započinjanjem korišćenja digitalnih usluga umesto fizičkog posećivanja poslovnica. Cilj je smanjenja našeg ličnog ekološkog otiska. Banke tako prikupljaju sredstva za određene WWF-ove projekte u Albaniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji.
 
Dok smo fokus u Albaniji stavili na zaštitu Jadranskog mora kroz održivo ribarstvo, u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji naglasak je na zaštiti Evropskog Amazona. Reč je o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav koji je u septembru prošle godine UNESCO proglasio svojom baštinom.
 
Intesa SanPaolo grupa kroz kampanju #WithEarth poziva sve svoje klijente da se pridruže ovoj inicijativi birajući digitalno bankarstvo.
 
Naš odnos s prirodom je neodrživ. Biodiverzitet pada alarmantnom brzinom. Sve manje populacije divljih vrsta nisu štetne samo za prirodu, nego i za naše zdravlje. Iskoristimo ovaj dan kao trenutak u kojem ćemo učini sve što je u našoj moći da preokrenemo krivu pada života na Zemlji. Na našoj planeti, našem domu.
 
*WWF Living Planet Report, 2020

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.