plastika
Ekologija

EK razmatra zabranu korišćenja plastičnih vrećica

0 0
Read Time:54 Second

Evropska komisija razmatra zabranu korišćenja plastičnih vrećica i priprema nove zahteve za proizvođače, navodi portal  Bloomberg.ca

Želimo da proširimo pravila za plastiku za jednokratnu upotrebu i trenutno istražujemo u kojem smeru bi to bilo moguće. Bitan korak bi bio, na primer, zabraniti plastična pakovanja ili propisati korišćenje reciklirane plastike”, rekao je komesar EU za zaštitu prirodne sredine Virginijus Sinkevičisu u intervjuu za nemački list Die Welt.

Oleg Magni
pexsels.com

Nova EU uredba o plastici za jednokratnu upotrebu preti tržištu vrednom 10 milijardi dolara, pri čemu su polipropilen i polistiren najviše izloženi, ističe Blumberg.
Direktiva o jednokratnoj upotrebi plastike kojom se zabranjuju plastični proizvodi kao što su pribor za jelo, mešalica, slamke, štapići za uši i neke posude, donesena je prošle godine.
Evropska komisija istražuje i kako bi se proizvođači proizvoda kao što su gume ili kozmetika mogli obavezati da dramatično smanje mikroplastiku u svojim proizvodima.

Mikroplastika je u našoj agendi. Do kraja godine napravićemo detaljnu listu proizvoda koji sadrže mikroplastiku ili koriste mikroplastiku”, rekao je Sinkevičius.

 

autorka teksta: Vanessa Dezem, Bloomberg News

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %