Cirkularna ekonomija prilika za razvoj lokalne zajednice

Radionica o cirkularnoj ekonomiji

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Učenici petog razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” imali su priliku nešto više da saznaju o ekološkoj pismeosti, kao i cirkularnoj ekonomiji u okviru projekta: „Cirkularna ekonomija – prilika za razvoj lokalne zajednice“ koju su realizovali članovi Udruženja građana „Malin“ iz Subotice, a podržao grad Pančevo. Radionicama su prisustvovali učenici petog razreda, a cilj je bio da se upoznaju sa pojmom cirkularne ekonomije i kako ona može da se primeni u lokalnoj zajednici.

Cirkularna ekonomija predstavlja nov pristup koji integriše ekonomiju i sistem upravljanja otpadom. Trenutni ekonomski model većine (ako ne i svih) država i kompanija podrazumeva korišćenje resursa naše planete kako bi se proizvelo što više proizvoda od kojih će najveći deo, nažalost, završiti kao otpad. U slučaju Srbije – otpad na deponiji. Ovakav koncept korišćenja i upotrebe resursa se u teoriji naziva linearnim. Malo je reći da je ovo neodrživo sa aspekta životne sredine; radi se o pristupu koji je i ekonomski neisplativ.

Cirkularna ekonomija može biti odgovor na narastajuće potrebe čovečanstva uz poštovanje granica koje naša planeta poseduje: dakle, održivi razvoj u svom najboljem izdanju.

Koncept je zamišljen tako da vodi obnovi ekosistema, uz veliki broj inovacija i sa značajnim uticajem na navike društva u celini.

 

Učenici su imali priliku da se na licu mesta upoznaju sa principa na kojima počiva cirkularna ekonomija, kao i zbog čega su oni važni za upravljanje komunalnim otpadom na nivou lokalne zajednice. Bila je to prilika da se deca upoznaju sa načinima kako može ponovo da se utroši komunalni otpad i da bude ekonomski ispaltiv. Predsednica i zastupnica  UG “Malin” rekla je da je bitno deci objasniti na kojim principima počiva cirkularna ekonomija i približiti im sam pojam i kako oni mogu da ih primene u praksi.

grad Pančevo

Projekat „Cirkularna ekonomija – prilika za razvoj lokalne zajednice“ se realizuje uz podršku grada Pančevo – Sekreterijata za zaštitu životne sredine.
Za sadržaj priloga i članaka odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove lokalne samouprave Pančeva.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %