Ekologija

Počela manifestacija Evropska nedelja mobilnosti

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Evropska nedelja mobilnosti obeležava se širom Evrope od danas, 16. septembra, do nedelje, 22. septembra. Ova manifestacija, koju je pokrenula Evropska komisija, okuplja više od 2.700 gradova iz 48 država širom Evrope i sveta, navodi se na portalu Zeleni minuti.

Manifestacija ima za cilj da skrene pažnju na negativan uticaj motornog saobraćaja po životnu sredinu u gradovima i poziva na promenu načina ponašanja u saobraćaju – okretanje ka alternativnim vidovima kretanja koji ne troše fosilna goriva.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija kojom se promovišu alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva. Tema ovogodišnje kampanje je bezbedno pešačenje i bicikliranje i u tom smislu je odabran slogan „Pešačite sa nama!“

Lokalne samouprave pozvane su da stvaraju uslove za bezbednije kretanje pešaka i biciklista i u skladu s tim, grad Pančevo koji je od samog pokretanja Evropske nedelje mobilnosti uključen u razne aktivnosti kojima se afirmišu alternativni vidovi saobraćaja.

U utorak, 17. septembra u prostorijama SKGO biće održana radionica povodom izrade Plana održive urbane mobilnosti grada Beograda, na koju su pozvane gradske opštine i gradovi i opštine iz neposrednog okruženja administrativnog područja grada, a među učesnicima biće i predstavnici Grada Pančeva.

U petak, 20. septembra, Stalna konferencija gradova i opština poziva predsednike opština i gradonačelnike da dolaskom pešice ili biciklom na posao, podrže akciju „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“. Očekuje se da će broj gradova i opština koje će podržati ovu akciju doseći 40, kao i prošle godine, kada je akcija prvi put organizovana.

izvor: Zeleni minuti

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %