Ekologija

„Zelene oaze Bora“

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Namenjena je mlađim generacijama, a zaslužan za nju je konzorcijum koji čine udruženje „Village“ iz Zlota, Društvo mladih istraživača Bor i udruženje „Eko baština“ iz Bora. Finansijska pomoć stigla je od kompanije Rakita i Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije, kao i grada Bora preko „Ekoloških dana Bora“ koje realizuje Društvo mladih istraživača, prenosi Danas.

Prvi deo „Zelene oaze Bora“ upravo je realizovan u kanjonu Lazareve pećine u kome je tridesetak učenika viših razreda osnovnih škola iz Bora, Zlota, Metovnice, Šarbanovca i Brestovca bilo u prilici da upozna prirodne lepote Bora i okoline i da potom stečena znanja i iskustva mogu da prenesu svojim školskim drugovima.

Boravak u prirodi sa drugarima je zaista divan i naučili smo puno novih stvari. Posebno mi je zanimljivo koliko u Lazarevom kanjonu ima retkih vrsta biljaka i životinja. Biće mi zanimljivo i da svojim mlađim drugarima budem vršnjački edukator i da ih upoznam sa svime što sam naučila. – utisak je Teodore Todorović, učenice 7. razreda OŠ „Petar Radovanović“ iz Zlota.

Osim što su obučavani za vršnjačke edukatore, borski osnovci će u kanjonu Zlotske reke i Lazarevoj pećini, na planinama Dubašnica, Veliki Krš i Stol, svojim mobilnim telefonima fotografisati floru i faunu, snimati video klipove, i sve to uz prateće tekstove objavljivati putem društvenih mreža.

-Meni je najzanimljivije bilo to što sam naučila kako da sastavljam tekstove o ekologiji za fejsbuk profil. Nisam ranije znala čime se bavi ekološki novinar, ali sada maštam o tome da mi to bude posao kada porastem. To bi mi omogućilo da budem puno u prirodi, a da posle prenesem ljudima šta sam sve videla.- kaže Milica Kračunović, učenica 6. razreda OŠ „Stanoje Miljković“ iz Metovnice.

Ovo je način da učenici postanu promoteri održivog eko turizma, smatra Nataša Ranđelović iz Društva mladih istraživača, organizacije koja je partner na projektu. Prema njenim rečima iako je većina polaznika škole sa sela, značajno je to što su se mnogi prvi put uživo susreli sa nečim o čemu uče u školi”. Uz zahvalnost kompaniji Rakita Vukosav Antonijević iz udruženja „Village“ navodi i da će inženjeri geologije iz ove kompanije dodatno uzeti učešće u akciji i upoznati polaznike škole sa geodiverzitetom ovog prostora.

“Zelene oaze Bora” su još jedna potvrda rada lokalnih ekoloških organizacija civilnog koje svojim aktivnostima ukazuju na lepote zelenog pojasa oko Bora i kroz edukaciju rade na postizanju visokog nivoa ekološke svesti.

izvor: Danas

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %