Ekologija

Razmena životinja obeležje Zoološkog vrta Palić

0 0
Read Time:3 Minute, 32 Second

Zološki vrt na Paliću nalazi se u centru istoimenog naselja, 6 kilometara od Subotice i 5 kilometara od auto-puta E75 koji spaja Budimpeštu i Beograd. Osnovan je 1949. godine i danas se prostire na 10 ha površine.U park vrta skladno su uklopljene životinjske volijere i prostori za odmor i razonodu, a raste raste preko 270 vrsta drveća i žbunja od kojih su mnoge retke i egzotične vrste, poput libanskog kedra i džinovske, sekvoje ili ariša. Prostor obogaćuje i oživljava mnogobrojno cveće u žardinjerama, jezerca, vodoskoci i fontane. Posetioci mogu da vide preko 65 vrsta životinja: brojne ptice, nekoliko vrsta majmuna, krupne sisare, ali i egzotične životinje poput zmija i tarantula. Za decu je uređeno igralište i dečji Zoo vrt gde se mogu pomaziti mladunci životinja.

Svake godine ima sve više i raznovrsnijih životinja. Kristijan Ovari, po struci biolog godinama radi u Zoološkom vrtu na Paliću kao timaritelj i brine o životinjama.

Iz godine u godinu, u Zološkom vrtu na Paliću imamo svojevrsni “bejbi bum” od životinja. Tako je za prvomajske praznike Zoološki vrt na Paliću postao bogatiji za još jednu stanovnicu-Maju. Reč je o ženki Eland antilopa, a ime je dobila po mesecu u kom je stigla u vrt.

Elandi su jedni od najvećih antilopa.

Elandi su jedni od najvećih antilopa, naziv su im dodelili Holanđani koji su među prvima susreli ovu neverovatnu životinju tokom kolonizacije Afrike. Eland na holandskom znači Los, a pošto je Los najveći među jelenima onda su je nazvali Los antilopa ili kako zvuči na Holandskom Eland antilopa.

Nasuprot svojoj veličini ovi divovi su vrlo miroljubive životinje. Zanima ih sve što je zeleno i može da se pase. U nedostatku trave (koje dnevno mogu da unesu u vidu 7,5kg livadskog sena) rado jedu i detelinu ili brste lišće i mlade izbojke, što je obostrana korist i radost timaritelja i baštovana u zoo vrtu. Svake godine kada je orezivanje stabala i sadnica, veliki deo ove lisne mase završi upravo kod elanda, pri čemu se cela porodica okupi i milinia ih je gledati kako sočno žvaću listove pune tanina.U doba parenja mužjak ove vrste koristi poseban gel za kosu koji je načinjen od blata i izmeta, kako bi njime natrljao kosu, a potom istu trljao o različite delove ispusta i time označi svoju teritoriju. Rado se okiti i lišćem i granjem. Ovaj div sa svojom težinom bliže jednoj toni, je jako brižan otac, iako je rođen u Beo-zoo vrtu (22. maja 2002.), pre par godina je kao star mužjak premešten kod nas, ali mu je palićko sunce i briga naših timaritelja ubrzano popravilo i stas i raspoloženje, budući da ima 16 godina daleko je nadživeo svoje divlje rođake”, objašnjava Ovari.

Naredna četiri meseca će Majina mama će da je doji. Zanimljivo je I to da mladunci antilope brzo staju na noge i počnu da sisaju, za sat vremena već i lav mora da se pomuči da je uhvati, a kamoli  veterinar koji mora da je vakciniše. Budući da je devojčica, ostaće pored majke u krdu još dugo godina, ali neće dugo biti mala, te vas pozivamo da dođete što pre da je i Vi vidite i radujete se sa nama maloj Maji”, priča uz osmeh naš sagovornik za portal Zeleni minuti.

Reč je uglavnom o životinjskim vrstama koje su u prirodi ugrožene ljudskim delovanjem, ili mogu biti. Tu se prvenstveno misli na nestanak staništa.

Nakon što je Zoološki vrt Palić imao odličnu seriju udomljavanja mladunaca životinja koji su njihovi stanovnici mogao je ove godine dati sebi oduška, jer znamo da će lemuri ići u zoološki vrt u Bugarsku, pa smo mogli priuštiti potmstvo, baš kao i kod antilopa jer znamo da će Maja (antilopica vrste Eland, rođena za prvi maj) i njen brat Nebojša da idu za Skopje. Ali ma kako se radovali mališanima posao nikad ne prestaje jer već moramo da vidimo novi smeštaj za bebe koje će ići za Tuzlu i Sarajevo čim porastu. No panici nem mesta jer se planiraju nove vrste iz Mađarske, Francuske i Nemačke, a tu je i večno dobra saradnja sa Beozoo vrtom. Šta planiramo od životija? To je tajna koju ćete uskoro otkriti ukoliko nas posetite”, zaključuje uz osmeh Kristijan Ovari.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %