Ekologija

TRIVAN:Upravljanje otpadom prioritet

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je danas u Beogradu sporazum o saradnji Ministarstva zaštite životne sredine sa NALED-om, Nemačkom razvojnom saradnjom (GIZ), kompanijama Gorenje i Coca-Cola HBC na zajedničkoj realizaciji projekta „Ka boljem upravljanju električnim i elektronskim otpadom u Srbiji“

Sporazum je potpisan na konferenciji za novinare organizovanoj nakon radnog sastanka ministra Trivana i njegovog stručnog tima MZŽS sa članovima i partnerima NALED-a, posvećenog temama zelenog fonda, ekoloških naknada, posebnih tokova  otpada i produžene odgovornosti kao održivog principa upravljanja otpadom.

„Upravljanje otpadom je prvi prioritet Ministarstva zaštite životne sredine i osnovni motiv potpisivanja ovog sporazuma je da napravimo red, da se dosledno sprovede pravilo ko zagađuje plaća, jer nije moguće da profit bude važniji od našeg života i zdravlja, a to je cilj zdrave životne okoline. Sporazum i primena Projekta o upravljanju električnim i elektronskim otpadom je korak u rešavanju ozbiljnih problema koje imamo u upravljanju otpadom “, rekao je ministar Trivan obraćajući se prisutnima.

Ukazao je da je u svim oblastima, a naročito u zaštiti životne sredine Ministarstvu i Vladi važna podrška civilnog društva, koje je uz privredu jedna od najvažnijih karika razvoja i napretka. Posebno je zahvalio na podršci SR Nemačke, naročito kroz višegodišnje projekte koje u Srbiji realizuje GIZ, kao i na doprinosu koju pruža Naled u unapređelju životne sredine.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je nakon potpisivanja Sporazuma o upravljanju električnim i elektronskim otpadom novinarima izjavio da će Nacrt za pregovaračku poziciju za Poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, biti gotov u roku od nekoliko nedelja, nakon čega će se stupiti u pregovore sa Direktoratom za zaštitu životne sredine, koji će dati konačan sud da li u Nacrtu nešto treba izmeniti, te da će od te procedure zavisiti vreme otvaranja Poglavlja 27.

„S obzirom da se, prema oceni Evropske unije, radi o najkomplikovanijem i najdelikatnijem poglavlju za Srbiju, ključno nam je da se dobro pripremimo i da tako izdejstvujemo duže rokove za prilagođavanje evropskim standardima, ” smatra Trivan i dodaje da će u suprotnom, ako ti rokovi budu kraći i ako se ne ispune uslovi u odgovarajućem roku, naša zemlja plaćati penale za koje nema resurse.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %