cimeri iz divljine u gradu
Ekologija

Dva mrka medveda uspešno prebačena u Nemačku

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Dva mrka medveda (Ursus arctos) koja su u zajedničkoj akciji Ministarstva zaštite životne sredine – Grupe za sprovođenje CITES Konvencije i inspekcije za zaštitu životne sredine Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine krajem oktobra 2016. godine oduzeta od fizičkog lica u Srbobranu, uspešno su transportovana u specijalizovano prihvatilište za mrke medvede „BÄRENWALD Müritz“ u Nemačkoj, nakon malo više od godinu dana privremenog boravka u Zoološkom vrtu grada Beograda.

Omamljivanje i utovar mžjjaka (c) Zoran Rajić

„Ministarstvo zaštite životne sredine je u saradnji sa nevladinom organizacijom „Vier Pfoten“ (Četiri Šape) iz Austrije i posebnim timom za transport mrkih medveda „Četiri Šape“ iz Bugarske, u utorak 28.11.2017. godine u jutarnjim satima, uz asistenciju osoblja Zoološkog vrta grada Beograda, pripremilo medvede za transport. Životinje su stigle u prihvatilište „BÄRENWALD Müritz“ u Nemačkoj u toku prepodnevnih časova u sredu 29.11.2017. godine i trenutno se privikavaju na novi životni prostor u kom će boraviti. Ova dva medveda rođena su u zatočeništvu 2003. godine u Zoološkom vrtu grada Beograda. Zbog nepostojanja nacionalnih propisa kojima se ograničava držanje opasnih divljih životinja u zatočeništvu, a koji su usvojeni tek 2010. godine, predmetni primerci su veći deo svog života proveli u sklopu menažerije cirkusa u neodgovarajućim uslovima”, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Medvedi u Srbobranu 2016 godine (c) Vier Pfoten

Uslovi u prihvatilištu „BÄRENWALD Müritz“ su znatno napredniji u poređenju sa uslovima za držanje mrkih medveda u zatočeništvu koji trenutno postoje u Srbiji. S obzirom da su primerci rođeni i odrasli u zatočeništvu, njihovo puštanje u prirodu nije moguće. Ipak, uslovi u prihvatilištu su nešto najbliže uslovima u slobodnoj prirodi i ove životinje će imati priliku da se rehabilituju i da konačno ispoljavaju svoje etološke potrebe i prirodno ponašanje.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %