Ekologija

Kampanja: „Spasimo zajedno naše nasleđe”

0 0
Read Time:3 Minute, 46 Second

U svom novom izveštaju „Nije na prodaju“ WWF poziva na strože mere kako bi se zaustavio zabrinjavajući trend porasta ilegalne trgovine i međunarodnog prometa divljim vrstama, pozivajući se na deo Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) u kojem su popisane vrste u najznačajnijim svetskim prirodnim područjima, uključujući područja svetske prirodne baštine, navodi se na portalu WWF.

Poznata po svojoj lepoti, geologiji, ekologiji i biološkoj raznolikosti, zaštićena područja svetske prirodne baštine podržavaju veliku populaciju retkih biljnih i životinjskih vrsta, uključujući gotovo trećinu preostalih 3.890 divljih tigrova u svetu i 40 posto svih afričkih slonova. Uprkos njihovoj prepoznatoj vrednosti i zaštićenom statusu, ilegalni krivolov, seča drva i ribolov prisutni su u gotovo 30 posto zaštićenih područja svetske prirodne baštine, dovodeći vrste na rub izumiranja i ugrožavajući njihov opstanak i dobrobit zajednica koje zavise od njih.

„Svetska prirodna baština je među najpoznatijim prirodnim područjima najviše zbog svoje izuzetne univerzalne vrednosti. Ipak, mnoga od tih područja pogođena su destruktivnim industrijskim aktivnostima, a novi izveštaj pokazuje da su jedinstvene životinjske i biljne vrste na tom području često izložene prekomernom iskorišćavanju i trgovini. Ne zaštitimo li ih efikasno što pre, izgubićemo ih zauvek. Neophodno je da svetske vlade udvostruče napore i utiču na celokupan lanac trgovine divljim vrstama pre nego postane prekasno”, istakao je Marko Lambertini, generalni direktor WWF-a. „Hitno nam je potrebna bolja saradnja i integracija između država potpisnica CITES-a, Konvencije svetske prirodne baštine i nacionalnih vlasti kako bi stvorili bolje koordinisano sveobuhvatno rešenje i zaustavili trgovinu divljim vrstama – od lova u zemljama gde žive, transporta do odredišta, pa sve do prodaje na tržištu široke potrošnje.”

A woman holding a pangolin, East province, Cameroon. Some subsistence hunting is allowed but many people hunt to sell. Selling bushmeat means the father of this family and his two wives can send their eight children to school. WWF works with government and business in Cameroon to try and provide alternative and sustainable sources of income to reduce illegal logging and poaching. © Woman holding pangolin (bushmeat), East province, Cameroon

Nezakonito pustošenje divljih vrsta u područjima svetske prirodne baštine degradira ključne društvene i ekonomske koristi. U više od 90 odsto područja svetske prirodne baštine podržava se rekreacija i turizam te osiguravaju radna mesta. Većina tih dobrobiti zavisi od primene Konvencije CITES – za listu ugroženih vrsta.

Nezakonito pustošenje takođe menja prirodne ekosisteme. Oko pet odsto populacije sumatranskog tigra ubijeno je samo u 2016. godini, a ako će se ovakav negativan trend krivolova i trgovine nastaviti i dalje, tigrovi bi mogli nestati iz divljine ostrva Sumatre. Osim sprečavanja krivolova na tigrove i ostale životinje važno je takođe zaštititi i šume koje su njihova staništa, prvenstveno smanjiti uništavanje i krčenje šuma za sađenje plantaža palminog ulja.

„Ovaj izveštaj pruža niz mogućnosti za dalje poboljšanje koordinacije između Konvencije CITES i Konvencije o svetskoj prirodnoj baštini, a fokusiran je na svetsku prirodnu baštinu”, kaže Džon Skanlon, generalni sekretar CITES-a.

„Bitno je da se CITES u potpunosti sprovodi i da su ta jedinstvena područja u potpunosti zaštićena. Na taj način, zaštiti ćemo naše nasleđe i biljni i životinjski svet, osigurati sigurnost ljudi i područja, podržati nacionalnu ekonomiju i ruralne zajednice čija egzistencija zavisi od tih mesta“, zaključuje Skalon.

U izveštaju se ističe da zaštita i nadzor u područjima svetske prirodne baštine moraju biti dodatno pojačani  kroz obrazovanje, uvažavanje zakona i strožu kaznenu politiku, kako bi se obuzdala potražnja za ilegalnim krivolovom divljih vrsta. „Konvencija CITES i Konvencija svetske prirodne baštine prepoznaju potrebu da se poboljša interakcija između dve konvencije, a kako bi se zaustavila ilegalna trgovina divljim vrstama na području svetske prirodne baštine svi segmenti moraju se ujediniti i preduzeti potrebne mere da spreče nanošenje nepopravljive štete najimpozantnijim svetskim područjima i vrstama”, zaključio je Lambertini.

Prošle godine WWF je pokrenuo globalnu kampanju, „Spasimo zajedno naše nasleđe”, u saradnji sa vladama i kompanijama kako bi zaštitili svetsku prirodnu baštinu za sadašnje i buduće generacije jačanjem sprovođenja Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine. Naglasak je i na radu sa kompanijama koje WWF podstiče da posluju u skladu sa najvišim standardima odgovorne poslovne politike kompanija u blizini i na spomenutim područjima. Izveštaj WWF-a govori o gotovo polovini svetske prirodne baštine koja je pod pretnjom od štetnih industrijskih aktivnosti poput rudarstva, bušotina nafte i plina kao i izgradnje velike infrastrukture koja utiče na milione ljudi.

Izveštaj WWF-a „Nije na prodaju“ je dostupan na:
http://wwf.panda.org/wwf_news/?297850/Illegal-wildlife-trafficking-occurs-in-nearly-30-per-cent-of-worlds-most-protected-areas

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %