Ekologija

Napadnuti aktivisti od krivolovaca

0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

Pre 15.godina, ceo svet je bio zaprepašten aferom “Balkanske ptice”. Retke vrste su se lovile na Severu-bačke I krijučarile u Italiju, gde su korišćene kao “specijaliteti” ili trofeji. Od tada do danas, svake godine javnost se zaprepasti, kada čuje da krivolovci u vreme migratornog puta ptica ubiju ili uhvate više od 130.000 divljih ptica među kojima su I retke vrste koje se nalaze na svetskim crvenim listama.

Prema rečima Milana Ružića iz ovog Društva povod za ovaj apel je sve češće pisanje štampe na Zapadu o porastu broja Italijana koji preko raznih agencija dolaze u Srbiju radi ubijanja ptica. Da podsetimo, 2001. godine Evropu i Srbiju tresla je afera “Balkanske ptice”, kada je  italijanska policija uhapsila organizovanu grupu krivolovaca i švercera na divlje ptice koja je samo iz Srbije, tokom godina, iznela oko 2.000.000 ubijenih ptica! . Aktivisti, Društva za zaštitu ptica, na čelu sa Milanom Ružićem 2014.godine predali su  Ministarstvu za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, 28 prijava za krivolov, šverc divljih ptica i nezakonitu trgovinu zaštićenim vrstama ptica.

Danas, se sa ovim problemom suočavamo kao pre 15.godine.

Aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u nedelju 7. avgusta 2016. u ataru sela Mokrin kod Kikinde pronašli su četiri osobe koje su lovile prepelice na zakonom zabranjen način. Dva srpska i dva italijanska državljana zatečena su na lokaliteta „Vajlerka“ u nezakonitom lovu uz korišćenje dve elektronske vabilice. Aktivisti Društva odmah su obavestili pokrajinsku inspekciju za šumarsvo i lovstvo i lokalnu stanicu policije, navodi se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Fotografije sa terena: Mokrin. Foto: Društvo za zaštitu ptica.
Fotografije sa terena: Mokrin. Foto: Društvo za zaštitu ptica.

„Naše najmanje poljske koke tokom noći su uz pomoć  vabilica namamljenje u krivolovačku zasedu. Slučajevi krivolova na prepelice ponavljaju se iz godine u godinu širom Srbije. Poslali smo desetine prijava inspekcijama i tužilaštvima, ali svega nekoliko slučajeva je rešeno što krivolovcima šalje jasnu poruku da mogu da nastave da krše zakone“, kaže Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.    Lokalni lovac i bivši predsednik Lovačkog udruženja „Perjanica“ iz Mokrina koji je zatečen u nelegalnom lovu probao je da sakrije dokaze tako što je počupao vabilice i zvučnike, ubacio ih u svoj džip zajedno sa puškom i pobegao u selo. Nakon intervencije službenika policije dokaze izvršenja krivičnog dela morao je da donese u stanicu policije u Kikindu gde je zajedno sa ostalim lovcima zadržan na ispitivanju. Prilikom susreta sa krivolovcima jedan od Italijana svojim automobilom nasrnuo je na četvoro aktivista Društva u nameri da ih povredi.Bahati Italijan više puta nas je vređao, a jednog od kolega je i udario po licu. Nismo naseli na njegove provokacije, a on je zbog toga, prilično iznerviran, seo u svoj kombi i krenuo direktno na nas. Bili smo prisebni, odskočili smo u stranu i imali sreću što nas nije pregazio“, vidno uznemiren kaže Draženko Rajković iz Društva.   Zaštitari ptica ističu da ih ovaj vid napada i zastrašivanja neće odvratiti od namere da nastave da brinu o pticama i da prijavljuju krivolov. Protiv italijanskog lovca aktivisti Društva podneće i krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti, a za ovo delo zaprećena je zatvorska kazna od tri meseca do tri godine“, kaže Milan Ružić.

 

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %