Ekologija

Prvi ekološki vrtić u Srbiji

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Mladi Subotičanin Andrija (6) objašnjava za portal www.ecofeminizam.com da sakupljaju čepove kako bi pomogli bolesnoj deci. Reč je o akciji „Čepom do osmeha“. Zaposleni u vrtiću „Zeka“, PU „Naša radost“ iz Subotice prvi su prepoznali značaj zaštite životne sredine i više od 15 godina najmlađe Subotičane uče kako da čuvaju prirodu, recikliraju, kompostiraju i značaju očuvanja naše planete. Biljana Mamužić rukovodilac Vrtića „Zeka“ iz Subotice objašnjava da su 2004.godine počeli da kompostiraju. mamužić objašnjava da su primetili da bacaju puno organskog otpada u smeće i uključili se u oakciju grada Subotica i Terasa koja je pokrenuta pre 15.godina.

Tada nam je pomogla gradska uprava i organizacija Teras i dobili smo prvi komposter. Onda smo vremenom krenuli u šumu da istražujemo prirodu. Imamo jako lepo dvorište pa smo primetili da treba da posadimo jako mnogo drveća i pošumimo vrtić. Naš rođendan je i 5.juna kada je i Svetski dan zaštite životne sredine. Nadamo se da će deca ono što nauče u vetiću da prenesu i na roditelje, prijatelje i komšije“, rekla je Biljana Mamužić rukovodilac Vrtića „Zeka“ Subotica.

Inače, zaposleni u vrtiću „Zeka“ su i koordinatori za programe zaštite životne sredine za sve vrtiće u Subotici koji pripadaju PU „Naša Radost“.

Ekološka patrola vrtića „Zeka“ u akciji.

Mališani koji pohađaju Vrtić „Zeka“ u Subotici uče šta je primarna reciklaža, zbog čega treba da se reciklira papir, plastika, čepovi, ali i stare baterija.

Deca prikupljene baterije donose u vrtić i zajedno sa svojim vaspitačima, upotrebom određenih uređaja, proveravaju da li su one prazne ili ne. To smo radili sa profesorom Deneš Tot i to je bila prilika da se deca i roditelji upoznaju kako treba postupati sa opasnim otpadom“, objašnjava Biljana Mamužić rukovodilac Vrtića „Zeka“.

Vrtić je uključen i u „Čepom do osmeha“ i razvrstavaju čepove po boji i veličini.U vrtiću je formira i ekološka patrola. Deca svakodnevno obilaze dvorište i okolinu vrtića i ukazuju na dobre i loše primere.

Treba da čuvamo prirodu, kažu mališani.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %