Mapa šetnje „Od pločnika do budoara – stazama žena na prekretnici 19. u 20. vek".
Tragom priča ispričanih kroz građevine i Subotičane

Aladžić: Stazama žena i istorije Subotice

0 0
Read Time:2 Minute, 32 Second

Šetnja „Od pločnika do budoara – stazama žena na prekretnici 19. u 20. vek“.Dobrodošli na putovanje kroz vreme s Viktorijom Aladžić, profesorkom s Građevinskog fakulteta u Subotici. Ovoga puta, stavljamo akcenat na kuće i žene, otkrivajući fascinantne priče i arhitekturu koja oblikuje naš grad.

Stazama žena kroz centar Subotice

Ovo  iskustvo omogućava nam da zavirimo u prošlost, istražujući uloge i doprinose žena u stvaranju domova i zajednica. Kuće su često ogledalo društva, a Viktorija Aladžić nas vodi kroz njihove priče.

Putujemo kroz vekove, osvetljavajući prošlost grada Subotice. Upoznajemo žene koje su stvarale domove, dizajnirale četvrti i oblikovale zajednice. Njihova strast i kreativnost ostavile su dubok trag u arhitekturi i urbanom pejzažu.

Viktorija Aladžić nas vodi kroz ključne trenutke života žena tog doba, otkrivajući kako su se borile za svoje mesto u društvu. Istražujemo arhitektonsku lepotu kuća koje su žene gradile s istom posvećenošću kao i muškarci.

Ulica „crvenih fenjera “ posebno interesantna

Osim toga, priče o bordelima bude znatiželju. Tragovi nas vode od srca grada do skrivenih delova, čuvajući tajne prošlih vremena. Nije se zaobišla ni ulica  „Crvene fenjere“, istražujući razvoj najstarijeg zanata u Subotici.

Iako nas je svojom šetnjom Viktorija odvela u proslost kraja 19. i sa početka 20.veka, autorka šetnje je sve prisutne provela kroz ove priče, čineći ih stvarnima i inspirativnima. Ova avantura budi divljenje prema životu i delima žena.Istovremeno bacajući svetlo na arhitekturu koja ih okružuje. Bila je to prilika da se dublje razume prošlost Subotice i uloga žena u stvaranju domova.

Vinoteka Klein House je organizovala šetnju sa arhitektkninjom i profesorkom  Vikorijom Aladžić pod nazivom „Od pločnika do budoara – stazama žena na prekretnici 19. u 20. vek“, sa početkom u 16 časova.

Građani su imali priliku da se upoznaju sa različitim pričama o ženama i prostorima u kojima su živele i radile u 19. veku.

Tokom šetnje, obuhvaćene su  sledeće lokacije:

Kuća Jelisavete Batić – Dimitrija Tucovića 3. Najamna kuća Marije Maksimović – Rudićeva 2a.Najamna palata Piroške Vojnić Zelić – Trg žrtava fašizma 14.Zatim, najamna palata Tereza Vojnić Hajduk – Trg žrtava fašizma 10.Najamna palata Marije Zarić – Štrosmajerova 5.Kao i Najamna kuća Marije Kolarić – Maksima Gorkog 24.

Posebno su interesantne ulice crvenih fenjera.Bordel Roze Loinger, rođene Gal – Huga Badalića 4. Ulica crvenih fenjera između dva rata – Zaharija Orfelina 4.Porodična kuća Hermine Kon, rođene Krishaber – Maksima Gorkog 6. Kao i najamna kuća Klare Parčetić – Maksima Gorkog 8.Zatim, Bordel gradonačelnika Jovana Dimitrijevića – Korzo 6.

Na kraju, prostori u kojima su živele sluškinje – Korzo 15. Najamna kuća Klare Grim rođene Rot – Matije Korvina 4.

Grb grada Subotica
Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Tekst je nastao u okviru projekta „Tragom priča ispričanih kroz građevine i Subotičane“, koji je podržan od strane grada Subotice.Za stavove iznete u tekstu isključivo odgovornost snosi udruženje građana „Malin“ i portal www.ecofeminizam.com. Stavovi koji su u tekstu ne izražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %